Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus plébánia

azonosító:
6737
törzsszám:
5792
szélesség (lat):
N 47° 54,388'
hosszúság (lon):
E 19° 2,995'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
plébánia
eredeti típus:
r.k. plébánia
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
416
település KSH kódja:
4358
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, L alaprajzú, földszintes épület, nyeregtetővel. Kosáríves kapuja utcai homlokzat első tengelyében. Utcai szárny udvari homlokzatán tornác, kosáríves nyílásokkal, falazott mellvéddel, két bejárattal. Az arra merőleges szárny három részes, első szakasza az utcaival azonos gerincmagasságú, udvari homlokzatán falazott pilléres tornác, a második és a harmadik szakasz alacsonyabb és újabb. A második rész első tengelyében kosáríves átjáró a templomkertbe. Az épület egytraktusos, síkmennyezetes helyiségekkel. Utcai szárnya a 18. század második felében épült, udvari szárnyát valószínűleg a 19. században építették hozzá.
külső leírás:
A település belsejében, a katolikus templom északi oldalán, utca vonalában, szabadon álló, földszintes, "L" alakú alaprajzú cseréppel fedett nyeregtetős, barokk plébánia. Utcai homlokzata 8 tengelyes, a + b + b + b + b + b + b + b. Északról az első tengelyben kosáríves, kétszárnyú kapu, múlt századi kapuszárnyakkal, barokk, váll- és záróköves szalagkerettel. A többi tengelyben téglalap alakú osztott ablakok szalagkerettel. Az utca lejtése miatt változó magasságú lábazat fut a homlokzaton végig, tagolt főpárkány, a tengelyek között enyhe kiülésű falsávok, vagy falpillérek, így az ablakok a lábazat, a főpárkány és a falsávok alkotta enyhe mélyedésű faltükörben foglalnak helyet.
A templomra néző déli homlokzat dísztelen, 7 tengelyes, az első négy tengely a tulajdonképpeni plébánia épülete, a lakóház, itt két téglalap alakú osztott ablak között két WC-ablak. Az 5. tengelyben, mely a lakóépületet és a melléképületeket is összeköti, szegmensíves átjáró, mely összeköttetést biztosít a plébánia és a templom között, úgy, hogy nem kell az utcára kimenni. A maradék két tengelyben, immár a melléképületen, 2 kicsi, téglalap alakú ablak.
Az utcával párhuzamos udvari homlokzaton 7 árkádívvel kialakított mellvédes tornác, délről első és harmadik ívben bejáró a tornácra. Benne 5 tengely, délről az első tengelyben egyszárnyú ajtó, majd talán a villanyórának kialakított ablak, a 3. tengelyben nyílik a kétszárnyú, téglalap alakú bejárat, majd ismét egy egyszárnyú bejárat, s az 5. Tengelyben kisebb ablak. A 3-4. tengely között barokk kőkeret, egykori ablak kerete, illetve elfalazott kályhanyílások. A tornác déli, rövidebb végén 1 tengely, ebben téglalap alakú ablak. Északról az első tengelyben a kapu kosáríves.
Utcára merőleges udvari homlokzat 4 pilléren nyugvó tornác, mögötte 4 tengelyes homlokzat: b + a + a + b. Keletről az 1. Tengelyben egyszárnyú bejárat, majd 2 téglalap alakú osztott ablak, végül újabb téglalap alakú ajtó. Az átjárótól keletre eső melléképületben ma vizesblokk, valamint egy az udvar felé fából épült fáskamra. Az átjáró az udvar felől félkörívesen záródik.
állapot leírása:
folyamatosan felújítják

Állapotjelentések

2016.04.28 13:46 fbobee állapot: 4 - pont: 41

A vizesedés továbbra is fennáll, más problémát nem láttam. Ettől eltekintve szép az állapota.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Nógrád vára (0.359 km)
Lakóépület (4.176 km)
Pincesor (4.645 km)