Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Nagyboldogasszony
azonosító:
6738
törzsszám:
5791
szélesség (lat):
N 47° 54,402'
hosszúság (lon):
E 19° 2,963'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
416
település KSH kódja:
4358
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós templom, ÉK-i homlokzata síkjában középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek DK-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. A főhomlokzat két oldalán faragott kőcímerek, felirattal. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1954-1965 között. Berendezés: jellemzően 18. század második fele. A község régebbi temploma 1754-ben leégett. A mai templom építését a címerek alatti feliratok szerint gróf Althan Mihály Károly váci püspök kezdte 1756-ban és gróf Migazzi Kristóf váci püspök fejeztette be 1757-ben.
külső leírás:
A település középpontjában, utca vonalában, arra merőlegesen, szabadon álló, téglalap alakú hajóval, egyenes záródású szentéllyel, a szentély északi oldalához csatlakozó sekrestyével és a nyugati homlokzat fölötti toronnyal épült barokk templom.
Nyugati homlokzatán a torony szélességével egyező, enyhe kiülésű rizalit, benne a földszinten kétszárnyú, záróköves, szalagkeretes, a sarkain legömbölyített kapu. Kapu két oldalán a térben enyhén kifordított pillér tartotta ívelt szemöldök. A kapu felett az 1. Emeleten szegmensíves záródású, záróköves szalagkeretes ablak, felette törtvonalú szemöldök. A homlokzatot az ablak felett a teljes homlokzaton végigfutó, tagolt főpárkány zárja. A tetején ívelt orommezőben, szintén rizalitban és azon belül enyhe mélyedésű faltükörben szalagkeretes kör alakú ablak. Az oromzat ívelt lezárásának 2 oldalán 1-1 kőváza. A tornyot a sarkokon 1-1 korintoszi fejezetű falpillér díszíti, köztük konvex íves harangablak.. Órapárkány órával, végül törtvonalú sisakdísz. A homlokzat rizaliton kívül eső részén, a földszinten viszonylag magas lábazat felett, 1-1 négyzet alakú szalagkeretes ablak, felettük alig kiugró erőteljes szemöldökkel ellátott felirat. A homlokzat tengelyeit , ill. rizalit szélét lizénák díszítik, egyben hangsúlyozzák a homlokzat hármas tagolását.
Északi oldalon sekrestye, nyugati homlokzatán szalagkeretes egyszárnyú bejárat, a hajó mindegyik szakaszában 1-1 szegmensíves, szalagkeretes ablak, zárókővel. A homlokzat nyugati végén egyszárnyú kőkeretes ablak.

A szentély keleti falán ovális, szalagkeretes elfalazott ablak. A déli oldalon a hajó2 és a szentély 1 szegmensíves ablak. Az északi oldalon is van a szentélyen ablak! Lábazat és főpárkány körbefut. A hajó és a szentély cserépfedés a tornyon bádog.

Állapotjelentések

2016.04.28 13:41 fbobee állapot: 4 - pont: 41

A vizesedés, vakolathullás fennáll, de úgy tűnik, nem súlyosbodik. A templom környezete gondozott.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Nógrád vára (0.323 km)
Lakóépület (4.147 km)
Pincesor (4.612 km)