Szűz Mária születése
729 <span class="gray">(környezet: 731, 730)</span>
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, nyeregtetővel. Szentély hátfala előtt középtorony, Ny-i homlokzata oromfalas, íves lezárással, szentélye a hajónál keskenyebb, É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Bejárata a Ny-i homlokzaton; kapuépítménye masszív féloszlopokra támaszkodó kosárív. A torony bejárata aedikulás. Belseje csehsüveg boltozatos, sekrestyéje teknőboltozatos. Falképek: 1958 (Borsa Antal). Berendezés: 18-20. század; szószékoltár: 18. század vége; főoltárkép: 19. század első fele (Pesky József). A régebben itt álló középkori templomot 1776-ban tűzvész pusztította el, ez után épült fel a jelenlegi templom, valószínűleg a régi templom maradványainak felhasználásával a 1785-1794 között. Tornya 1890-ben épült.

2009.06.06 13:42 zsalaber állapot: 4 - koordináta: N 48° 4,087' E 19° 37,426' - pont: 6

Jó állapotban van ,de a tetőszerkezet alatt néhány helyen megbomlott a vakolat. A műemléken nem túl régi javítások láthatóak, tehát karbantartják a templomot és környékét.