Kisboldogasszony
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, a temetőben, szabadon álló, körítőfallal övezett, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, oromfalas Ny-i homlokzatának csúcsán nyolcszögletű toronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Hajó- és szentélyfalait támpillérek és csúcsíves, mérműves ablakok tagolják. Gótikus, kőkeretes bejáratok a Ny-i és a D-i homlokzaton, valamint a sekrestye É-i falán. Falsíkjai vakoltak, a nyíláskeretek, a támpillérek, a torony, a hozzá tartozó homlokzati falsávval és kapuval, vakolatlanok. A szentély gótikus csillagboltozattal, a hajó kétszakaszos, gótikus keresztboltozattal, sekrestye dongaboltozattal fedett. A szentélyfalban gótikus szentségfülke és ülőfülke. Falképek: hajó, diadalív, szentély, 14. század eleje, 15. század vége. Berendezés: 18. század; főoltárkép 1960 (Mórotz László). A templom a 14. század végén épült, 1711-ben romos volt s csak 1746-ban állították helyre. A templom hajójának Ny-i oldalára a 18. században karzatot építettek, amit a helyreállítás alkalmával bontottak el 1968-ben.
külső leírás:
A falun kívül, domb tetején fallal körülkerítve, szabadon álló, gótikus római katolikus plébániatemplom. Téglalap alakú hajó, a nyolcszög három oldalával záródó szentély és a nyugati homlokzat feletti nyolcszög alakú torony. Falszakaszokban és a szentély sarkain támpillérekkel.
Hajó déli oldala: mindkét szakaszban 1-1 csúcsíves ablak, az első szakaszban lévő ablak keskeny, egyszerű kiképzésű, a második szakaszban lévő kétosztású ikerablak. Az első ablakhoz hasonlókat találunk a szentélyen a támpillérek közeiben. A szentélyt csak a déli szentélyfalon lévő ablak világítja meg, a többit belülről elfalazták az oltár miatt. A hajó déli oldalán az első szakaszban, de nem az ablakkal megegyező tengelyben csúcsíves gótikus bejárat.
Az északi oldal ablaktalan, a szentély északi falához a templommal egykorú sekrestye csatlakozik. Csúcsíves ablakai közül az egyik. Az északi keretezése még eredeti.
Nyugati homlokzaton félköríves kapu vezet a templomba, a homlokzat közepén lizénához hasonló formában, kváderekből képzett torony emelkedik. A kiugró négyszögletes alépítményből nő ki a nyolc szögletes torony. Eredeti kősisakja helyett, ma barokk, törtvonalú, fazsindellyel fedett sisakkal.
A hajó és a szentély teteje cseréppel fedett.
Eredeti, illetve visszaépített a templom körítőfala, déli oldalon eredeti kapu, szemöldökgyámos kerettel.
állapot leírása:
A templomot 1967-ben restaurálták, jelenleg a toronysisakkal vannak komolyabb problémák. Sürgős javításra szorul.

2018.02.04 15:55 fehér állapot: 5 - egyéb

Lenyűgözően szép a templombelső, igen nagy kár, hogy a szentélyben a felújítás után is ott hagyták az oda korban és stílusban végképp nem illő oltárt (1960-ban készült!). Lefedtek vele egy szép gótikus ablakot a szentély közepén, és tönkre tették vele a teret..
A képeket ebben az évben augusztusban készítettem, ezért szerepeltetem az "egyéb" helyen.
A 14. század végén épült gótikus stílusban. Az Árpád-korban a mai templom tágas környezetében még egy kis falu állt, amit a törökök elpusztítottak, és romba döntötték a templomot is. 1746-ban állították helyre, berendezése 18. századi.
Falképei a hajóban, a diadalíven és a szentélyben a 14. század elejéről, ill. a 15. század végéről származnak (Kálvária-jelenet, Köpenyes Madonna, Szent Katalin, Szent Borbála, Szent Apollónia és Jézus megkeresztelése).
Megérdemelne a műemlékek között egy külön fejezetet.