Majláth-kastély

Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nagyméretű telken, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, a Ny-i oldalához kapcsolódó bővítéssel és toldalékkal. Az eredeti épületrészt manzárdtető, a toldalékot a Ny-i végén lekontyolt nyeregtető fedi. Bejárata a D-i homlokzaton, kosáríves nyílású. Kéttraktusos, középfolyosóval; a helyiségek boltozottak. Építtette 1830 körül, klasszicista stílusban a Szentiványi család. 1860 körül bővítették, majd homlokzatát romantikus stílusban átalakították. 1880 körül a gróf Majláth család szerezte meg. Egy átalakítás során neobarokk külsőt kapott. A telken új istálló, illetve garázs.
Romantikusan átalakított klasszicista, földszintes épület.
Főhomlokzatán az egyenes záródású ablakokat vállpárkánnyal összefűzött rozetta, és csúcsívsor koronázza. Kapuzata kosáríves záródású, ugyancsak rozettás, csúcsíves díszítéssel. A kaputól balfelé haladva: a-b-a-ab-d-jobbra-a-b-ba-b tengelyekben helyezkednek el az ablakok ( melyek közül b befalazott ablakot, az a kapcsolt ablakot, a d pedig új ajtót jelent). Ablakokon bejutott rácsok. Oldalhomlokzatokon 2-2 ablak van. A hátsó homlokzaton a-aaa-a-b-a tengelyű, valamennyi ablak rozettás csúcsív díszítéssel és bujtatott ráccsal. Kettős mondzárdtető fedi.

A kastély kívülről szépen felújított állapotú.