Szent Lőrinc vértanú
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata előtt monumentális toronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. A szentély É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. A hajó D-i oldalán poligonális záródású kápolna. Az É-i hajófalat és D-i kápolnát támpillérek támasztják. Az É-i hajófal mellett középkori alapokon felépített, hatszögletű temetőkápolna. A torony alsó szintjei vakolatlanok. Ny-i homlokzatán fülkében barokk Mária-szobor, oldalhomlokzatain román kori Jó Pásztor- és barokk Szent Lőrinc-szobor. Bejáratai gótikusak: a torony Ny-i és a kápolna D-i homlokzatán, valamint egy befalazott kapu az É-i homlokzaton. A kápolnán mérműves ablakok, a D-i hajófalon, a két támpillér között két félköríves záródású, középkori nyílás: egy kisebb, működő és egy nagyobb, befalazott. A többi nyílás barokk. A hajó csehsüveg boltozatos, Ny-i végében karzat, szentélye sugárboltozatos, a kápolna keresztboltozatos. Gótikus kápolna- és sekrestyeajtó, a szentélyben gótikus ülőfülke. Falképek: 1981 (Nemcsics Antal). Berendezés: jellemzően 18. század. Építési felirat 1421-ből és 1763-ból. A templom legkorábbi része a 12. század végén épült román stílusú kápolna, mely a hajó DNy-i sarkában állt és kis ablaka a hajófalban maradt meg. A 13. század végén megnagyobbították, melyből a torony alsó két szintje és a hatszögű kápolna alapfalai maradtak meg. A középkor folyamán többször átépítettek, bővítették, legjelentősebben a 15. század első felében, amikor az oldalkápolna és sekrestye is épült. Ekkor bontották el a 13. századi temetőkápolna felső szintjét. A 1723-1786 között több szakaszban, barokk stílusban, építették újjá.
külső leírás:
Település középpontjában, a teret északról határoló, úttal párhuzamosan, szabadon álló, részben középkori, részben barokk római katolikus plébánia templom, téglalap alakú hajóval, négyzetes szentéllyel, nyugati homlokzata elé épített négyzetes toronnyal, hajó déli oldalához épült középkori mellékkápolnával, valamint a szentély északi oldalához csatlakozó sekrestyével.
A nyugati homlokzatot szinte teljesen kitölti a felfelé keskenyedő torony. Nyugati oldalának földszintjén kétszárnyú, félköríves záródású kapu szalagkerettel, a torony első emeletén keskeny, lőrésszerű középkori ablak, felette szobor. A 2. Emeleten már vakolt, a sarkokon elhelyezett pilaszterek között további két résablak egymás felett, az alsó félköríves záródású, befelé keskenyedő. A torony legfelső emeletén szintén pilaszterek között félköríves záródású, szalagkeretes, záróköves harangablak egyenes szemöldökkel. Órapárkány törtvonalú sisakdísz. A torony földszintjén és az első emeletén a sarkokon támpillérek.
A déli oldalon a hajó nyugati szakaszán, a középkori kápolna előtt két támpillér, támpillérek között barokk ablakok: szegmensívesek, dísztelenek. A mellékkápolna déli oldalán nyugatról az első szakaszban félköríves záródású bejárat, a kápolna nyugati sarkán, valamint a déli oldalán kettő és a kápolnának a 8szög 2 oldalával záruló keleti végén minden sarkon 1-1 támpillér. A déli oldalon a támpillérek között, valamint a keleti falszakaszokon csúcsíves ablak összesen 4 csúcsíves ablak. A szentély déli falán a hajófalon található barokk ablakoknak megfelelő ablak. A hajó déli falán, nyugatról az 1. Szakaszban kibontott középkori ablakok. A torony déli falán az 1. Emeletig felnyúló kapuépítmény, melynek földszintjén téglalap alakú szalagkeretes bejárat felette két lőrésszerű ablak.
Az északi oldal dísztelen, falán 5 támpillér, a támpillérek között a középső szakasz kivételével 1-1 szegmensíves záródású ablak. A szentélyen is egy hasonló ablak a szentélyhez épült földszintes sekrestye, északi oldalán téglalap alakú bejárattal.
Az északi oldalon közvetlenül a templom mellett hatszögletű gúlasisakos, modern tetőkápolna a középkori alapokon felépítve. A templomon cserép, a tornyon bádogfedés.

Szépen felújították.