Megújulásunk támogatója:  

Cserteri vár

azonosító:
6772
törzsszám:
5747
szélesség (lat):
N 47° 55,641'
hosszúság (lon):
E 19° 45,349'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Rom
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
ERŐDÍTMÉNY
eredeti főtípus:
vár
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
0119
település KSH kódja:
7409
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A Kövecses-patak ÉNy-i oldalán, a hegyhát kissé kiugró oldalába építve, ma bozóttal benőtt és teljesen megközelíthetetlen várrom. Egykor hosszúkás téglalap alakú volt, magva a kb. 8 x 8 m-es, ötszög alakú torony. Emellett a felső vár mellett létezett egy alsó vár is, a kettőt árok választotta el egymástól. A távolabbról is látható két faldarab feltehetőleg a lakótorony maradványai. A 14. században építtette a Rátót nemzetség nádori ága.
külső leírás:
a kövecses-patak ÉNY- oldalán, a hegyhát kissé kiugró oldalába építve, ma teljesen megközelíthetetlen és bozóttal teljesen benőtt középkori várrom.
A vár egykori hosszúkás téglány alakú volt, megvan a kb. 8x8 m-es ötszög alakú torony. A fent leírt felső vár mellett létezett egy alsó vár is, s a kettőt árok választotta el egymástól.
Mivel a vár nem volt megközelíthető, ezért nehezen meghatározó, hogy mely részéből, de valószínűleg az egykori lakótoronyból áll még a két meghatározhatatlan alakú faldarab. A meglévő leírások is ezt erősítik.

Állapotjelentések

2017.07.28 09:00 piroska állapot: 4 - pont: 23

A vár állapota valószínűleg nem lett rosszabb(2010-hez képest), de a növényzet teljesen elburjánzott. Legalább ki kellene ápolni ebből a csipkerózsika helyzetből.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.