Kovács-kúria

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
szálloda
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településtől D-re, egykori parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület kontytetővel. D-i homlokzata középső tengelyei előtt nyeregtetős, nyitott veranda kőlábazatos faoszlopokkal, famellvéddel és lécrácsos oromzattal. Kéttraktusos, középfolyosós, a síkmennyezetes helyiségek között egy csehsüveg boltozatos. Tetőterét újonnan építették be. Az épülettől Ny-ra téglalap alaprajzú, nyeregtetős egykori istálló, hátsó homlokzatán alacsonyabb gerincű, nyeregtetős toldalék. Az eredetileg klasszicista kúriát valószínűleg a 19. század második felében vagy végén erősen átépítették, verandája is ekkor készült.
külső leírás:
Rétságon kívül, szántóföldek között, nagy területen, az úttól beljebb, szabadon álló, földszintes T alakú alaprajzú, cseréppel fedett, kontyolt nyeregtetős klaszicista kúria bővítéssel és átépítéssel.
Főhomlokzata 9 tengelyes , középső 3 tengely előtt a XX sz.. elején épített tornác.
Tengelyek: 1-1-1-1-1-1-3
Első tengely téglalap alakú osztott ablak íves faltükörben, 2. Tengely téglalap alakú bejárat , 3. Tengely ismét ablak, a középső 3 tengelyben két téglalap alakú ablak között félköríves kétszárnyú bejárat, utolsó 3 tengelyben a már leírt ablakok.
Jobb oldali rövidebb homlokzat 2 tengelyes, két téglalap alakú osztott ablakkal.
Kerti homlokzat 6 tengelyes, középső 2 tengely, enyhe kiülésű rizalitban. Minden tengelyben a már leírt ablakok, ablakok felett a tetőn félköríves záródású tetőablak.
Épületre merőlegesen a bal oldalon téglalap alakú istálló, ma gazdasági épület.
Szálloda, vendégház. Teljesen felújítva.

2010.07.04 15:46 rlevente állapot: 4 - koordináta: N 47° 54,827' E 19° 8,010' - pont: 12

Most sem láttam semmi nyomát annak, hogy használnák bármire is, de az eltelt egy évben legalább a kaput befestették.
A szomszédos, fehér színű (gazdasági?) épületen nagy festéshibákat véltem felfedezni.