Prónay-kastély

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori parkjának megmaradt részén, szabadon álló épületegyüttes: kastély és a rá merőleges külön álló két oldalsó melléképület. A kastély téglalap alaprajzú, földszintes épület, ívelt kontytetővel, ÉK-i homlokzatán emeletes középrizalittal, melyet pilaszterek tagolnak és törtívű oromzat zár le, DNy-i homlokzatán kétszintes, timpanonos középrizalittal. Kéttraktusos, középfolyosós, boltozott és síkmennyezetes helyiségekkel, javarészt 19. századi nyílászárókkal. A melléképületek téglalap alaprajzúak, földszintesek, nyeregtetővel. Építtette a Prónay család a 18. század végén, a 19. század folyamán klasszicista stílusban átépítették.
külső leírás:
Település középpontjában, részben az utca vonalában, részben utca vonalától beljebb, kertben szabadon álló, földszintes főépületből és rá merőleges, földszintes, szabadon álló melléképületekből létrejött épületegyüttes. Az egykori kastélyparkban gyárépületeket létesítettek, a terület védett, a gyárépületek elbontása reménytelen. Véleményem szerint az egykori park ezen részeinek védelme szintén reménytelen, ezzel csak a meglévő gyárépületek karbantartását, fejlesztését nehezítjük.
Főépület:
Utca vonalától beljebb, azzal párhuzamosan, szabadon álló, földszintes, palával fedett, kontyolt, ívelt nyeregtetős, későbarokk kastélyépület. Kerti homlokzata 4 + 3 + 4 tengelyes, középső 3 tengely rizalitban. Itt két félköríves záródású kétszárnyú bejárat, melyhez 4 lépcsőfok vezet. Nyílások felett végigfutó egyenes osztópárkány, majd felette a tengelyekben 1-1 kicsi, kétszárnyú, téglalap alakú ablak. A rizalitot főpárkány zárja. Rizaliton kívül lévő tengelyekben téglalap alakú, osztott ablakok. Sarkokon az első tengelyben kváderezés, a következő három tengelyben az ablakok felett összefüggő, mélyített faltükör szemöldökdíszként, illetve a 2-4. Tengelyben végigfutó könyöklőpárkány, valamint az ablakok alatt egyszerű geometrikus köténydísz. A tetőn, a rizalit két oldalán 3-3 tetőablak.
Délkeleti rövid homlokzat: 3 tengelyes, a + b + a. Két téglalap alakú osztott ablak között a talajszintnél magasabban lévő, téglalap alakú, kétszárnyú bejárat, melyhez két oldalról vezetnek lépcsőfokok kovácsoltvas korláttal. Mindegyik nyílászáró enyhén mélyített faltükörben, a homlokzat többi része kváderezett. Mindegyik nyílászáró felett mélyített, félköríves szemöldök, valamint az ablakok alatt mélyített, téglalap alakú köténydísz. Alacsony lábazat. A bejárathoz vezető lépcső alatt helyezkedik el a pincelejáró. A tetőn két ívelt tetőablak.
Főhomlokzat: 4 + 3 + 4 tengelyes, középső 3 tengely rizalitban, melyet tympanon helyett barokkosan ívelt oromzat zár le. A rizalitban a tengelyeket enyhe kiülésű falpillérek választják el egymástól, melyek felfutnak az oromzat tetejéig. Egyébként a homlokzati nyílászárók elosztása, formája, a homlokzat tagolása, díszítése megegyezik a kerti oldallal. Ezen az oldalon is 3-3 tetőablakot helyeztek el a rizalit két oldalán.
Északi rövidebb homlokzat 4 tengelyes, a + b + b +a. Középen két egyszárnyú ajtó, széleken két téglalap alakú ablak. A homlokzat egyéb tagolása megegyezik a déli rövidebb homlokzatéval.
Melléképületek:
A főépületek sarkainál, arra és az utca vonalára merőlegesen elhelyezett, szabadon álló, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős gazdasági épületek. Északi melléképület cour d'honeur - re néző homlokzata 10 tengelyes, ajtók és ablakok váltakozva, részben eredeti, részben utólagos nyílászárók. A főépületre néző rövidebb homlokzaton utólagosan bevágott nagy kétszárnyú "garázsajtó". Utcai rövidebb homlokzata üres, nyílászárók nélküli. Az északi hosszú homlokzaton egy ablak látható, de ehhez a homlokzathoz hullámpalás előtetőt építettek és itt cserélik a gázpalackokat.
A déli melléképületem 9 tengely, az északi melléképület megfelelő oromzatához hasonló összevisszaságban. A főépületre néző rövidebb homlokzaton az orommezőben egy kicsi kör alakú ablak. Déli hosszú homlokzaton 4 tengely, ablakok elszórtan. Az épületek által közrefogott udvarban egykori szökőkút nyomai. A két melléképület között kovácsoltvas kerítés és pillérek között kétszárnyú kovácsoltvas kapu.
Beázás miatt a belsőben födémkárok.

A legutóbbi jelentés óta a kastély és a két mellékszárny is új tetőt kapott, ha a falakhoz nem is nyúltak. Így ugyan csúnya a vakolatvesztett homlokzat, de ahogy láttam, a lábazati szigetelés is rendben van, így még sokáig elállhat nagyobb baj nélkül.

Laszkári-kúria (0.098 km)
Magtár (1.154 km)