Kisboldogasszony
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós templom, DNy-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek ÉNy-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. A sekrestye külső falán gróf Althan Mihály Károly váci püspök címere. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1964. Berendezés: 18-20. század. Orgona: 1803, átépítve: 1929 (Angster-orgonagyár). A templomot gróf Migazzi Kristóf váci püspök kezdte építtetni 1756-ban és gróf Althan Károly Mihály püspök idején 1785-ben fejezték be. Tornya 1779 előtt épült. 1812-ben bővítették.
külső leírás:
Főútvonal mentén a főút és mellékutca találkozásában, kertben, szabadonálló, egytornyos, barokk római katolikus plébániatemplom, nyugai homlokzata elé ugró toronnyal, téglalap alakú hajóval és egyeneszáródású szentéllyel. Északi oldalon a szentélyhez épített sekrestye.
A toronyon félköríves záródású kétszárnyú, szalagkeres bejárat, múlt század végi, nagyon jó kapuszárnyakkal. Kapu felett kerek ablak, majd tagolt párkány. A torony második és harmadik emeletén - ahány oldalon csak lehet - félköríves záródású, keret nélküli ablakok. Órapárkány, bádoggal fedett törtvonalú sisakdísz.
Egyenes oromfal. A falsíkokat lapos falsávok szegélyezik. A homlokzaton a kóeus magasságában mindkét oldalon 1-1 félköríves ablak.
A hajót mind az északi, mind a déli oldalon 2-2 félköríves ablak világítja meg. A szentély a déli oldalon elhelyezkedett ugyanilyen ablakon keresztül kap fényt. A hajón cseréppel fedett nyeregtető.
Sekrestye falán Althan címer.
Főútvonal mentén, a főút és mellékutca talákozásában, kertben, szabadonálló, egytornyos, barokk-római katolikus plébánia templom, nyugati homlokzata elé ugró toronnyal, téglalap alakú hajóval és egyenes záródású szentéllyel. Északi oldalon a szentélyhez épített sekrestye. A torony félköríves záródású, kétszárnyú, szalagkeretes bejárat, múlt század végi, nagyon jó kapuszárnyakkal. Kapu felett kerek ablak, majd tagolt párkány. A torony második és harmadik emeletén - ahány oldalon csak lehet - félköríves záródású, keret nélküli ablakok. Órapárkány, bádoggal fedett törtvonalú sisakdísz. Egyenes oromfal. A fali sisakot lapos felsávok szegélyezik. A homlokzaton, a kórus magasságában mindkét oldalon 1-1 félköríves záródású ablak. A hajót mind az északi, mind a déli oldalon 2-2 félköríves ablak világítja meg. A szentély a déli oldalon elhelyezett ugyanilyen ablakon keresztük kap fényt. A hajón cseréppel fedett nyeregtető. Sekrestye falán Althan címer.
Vizesedés, nyugati homlokzat déli oldalán nagy repedés.

Állapota változatlan, a repedés is.