Forgách-kastély (Kubinyi Ferenc Múzeum)

Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az ún. Várkertben, szabadon álló kastély: a hozzá DK-ről kapcsolódó őrségépület, a főhomlokzat előtti pilléres-vasrácsos kerítés, valamint az egykori vár maradványai: a kastélyhoz Ny-ról kapcsolódó fal, melybe bástya ékelődik. A kastély H alaprajzú, egyemeletes épület. Kontytetős, a kiugró épületvégek fölött kisebb gerincmagasságú, merőleges irányú tetőkkel. É-i és D-i homlokzatának háromszintes középrizalitjai között szintén merőleges irányban átfutó, magasabb gerincű, ívesen kontyolt tetővel. D-i homlokzatán a középrizalit lépcsős alaprajzú, kocsiáthajtóval, timpanonos-attikás lezárással. Kéttraktusos belső, D-i oldalfolyosóval. Emeleti díszterme tükörboltozatos, a többi helyiség síkmennyezetes. Lépcsőházában bábos kőkorlát, folyosóra nyíló belső ablakai kőkeretesek, nyílászárói 19-20. századiak. A középkori palotaszárny alatt dongaboltozatos pince. Az őrségépület téglalap alaprajzú, földszintes épület, nyeregtetővel, udvari homlokzata előtt árkád, kosáríves nyílásokkal. A bástya félköríves alaprajzú, emeletes, kilátónak átépítve, kis terasszal. A kastélyt a középkori vár falainak felhasználásával a 17. század második felében a gróf Forgách család építtette, majd a 18. században átépíttette. A kocsiáthajtó fölötti teraszra a rizalit a 19. században épült. 1846-ben Pulszky Ferenc szerezte meg az épületet. Örököseitől 1903-ban Grosz Jenő vásárolta meg, majd 1943-ban báró Lipthay Béla.

Nagyon szép állapotban van.