Postaállomás

Közlekedési emlék
posta és távközlési épületek
postahivatal
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori telkének megmaradt részén, több, különböző korú épületből kialakult együttes. A telek Ny-i és D-i oldalán L alaprajzú, földszintes ház áll, az utcai szárnya D-i oldalán felülkontyolt nyereg-, udvari szárnyán félnyeregtetővel. Utcai szárnya két-, udvari szárnya egytraktusos, helyiségei teknőboltozatosak; pincéje háromhelyiséges, dongaboltozatos. Kapuját a Rákóczi úti homlokzatról áthelyezték az arra merőleges oldalhomlokzatra, a régi, csehsüveg boltozatos kapualjban ma lakás van. A kosáríves kapu, pinceajtó és a pince ablakai kőkeretesek. Udvari szárnya végéhez nyeregtetős kamrasor csatlakozik. Az utcai szárnyhoz a telek É-i határvonalán alacsonyabb, félnyereg-tetős toldalékok épültek; ugyanezen az oldalon újabb, téglalap alaprajzú, földszintes, két részből álló, félnyereg-tetős ház áll. Az L alaprajzú ház a 18. század végén épült, átépítése, toldalékai mai formájukban valószínűleg 20. század első felében készültek.
külső leírás:
Két telken álló, több, különböző korú épületből álló együttes. A kettős telek Ny-i és déli vonalára épített L alaprajzú, földszintes; utcai szárnya egyik oldalán felülkontyolt tetővel, udvari szárnya félnyeregtetővel fedett, héjazata cserép. Műemléki szempontból ez az épület értékelhető.
Az utcai szárnyra merőlegesen a telek É-i vonalában alacsonyabb, félnyeregtetős, cseréppel fedett toldalékok épültek; ugyanezen az oldalon újabb / valószínűleg a század első felében épült /, téglalap alaprajzú, földszintes, két egymáshoz épült részből álló, félnyeregtetős ház, cserép héjazattal.
Az L alaprajzú főépület udvari szárnyának végfalához nyeregtetős, cseréphéjazatos kamrasor kapcsolódik. Az utcai homlokzatot lábazat, a Rákóczi úti "párkánysáv" is tagolja. Ez a homlokzat 5, az erre merőleges háromtengelyes. A Rákóczi úti homlokzat első két nyílása boltajtó, illetve -ablak, az ablak nyilvánvalóan nem illik bele a jelenlegi homlokzatkialakításba, az ajtó talán még elmegy. Az homlokzati nyílások a század első feléből származhatnak, kivéve az oldalhomlokzati kosáríves, tagolt, kőkeretes, kerékvetővel, vállkővel és zárókővel ellátott barokk kaput. A főépület udvari szárnyában lévő lakásokat az e kapu mellett nyíló nyíláson át lehet megközelíteni.
Az udvari homlokzatok nyílásai nagyobbrészt az utcaiakéval egykorúak, kivételt az 1987-es felújítás alkalmával elhelyezettek képeznek. A pinceajtó és -ablakok kőkeretesek, a nagykapuval egykorúak; az ablakok sima szalagkerettel, az ajtó kosáríves tagolt szalagkerettel, záradékában zárókővel.
Az udvar elhanyagolt, szemétdombnak "használják", az udvari szárny lakásai végletekig lelakottak.

2010.08.18 11:25 zsalaber állapot: 4 - pont: 6

Állapota jelentősen nem változott. Vakolathibák "díszítik" napjainkban is. A nyugati oldalát már korábban átalakították.
"A XVIII. században, barokk stílusban emelt épületben elõbb postaállomás, majd 1848 után adóhivatal mûködött. Földszintes, az utcavonalon beugrást képezõ L alakú épület. Bejárata eredetileg a fõhomlokzat közepén nyílt, késõbb az oldalhomlokzatba helyezték át. A kocsibehajtó kapuja kõkeretes, zömök kerékvetõkön fejezetes pillérek állnak, kosáríves lezárással. Záróköve évszám nélküli, a szegekkel kivert kapuszárnyak eredetiek. Belsejét többször átalakították, ma két, egymástól kerítéssel is elzárt lakrészbõl áll."
Forrás: