Tűztorony

közigazgatási épület
tűzvédelmi épület
tűztorony
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, négyzet alaprajzú, háromemeletes épület, emeletenként, minden oldalon ablakkal. Tetején összetett formájú sisak, melyben minden oldalon két-két ablak és tűzkiáltó erkély helyezkedik el. Bejárata előtt enyhe kiülésű esővédő, szegmentíves párkánnyal. Alsó két szintje vízszintes falsávokkal díszített, az emeletek között övpárkány. Alsó két helyisége boltozott. Földszintjén I. világháborús emléktábla. ÉK-i oldalát feltöltésre, rosszul alapozták, ezért kissé megdőlt. Épült a 18. század második felében, 1893-ban további két szintet építettek rá.
külső leírás:
Négyzet alaprajzú, 3 emeletes épület törtvonalú sisakkal, fémlemez fedéssel, a sisakban elhelyezett 4. Emelettel.
A Fő út kiszélesedő, torkolati részen szabadon áll, állítólagos rossz alapozás miatt(faltöltés alapozták) irányban szemmelláthatólag megdőlt.
Az épületen lábazat fut körbe, a szinteket osztópárkány választja el egymástól. Az alsó két szint falfelületei vízszintesen sávozottak, a felsőké simán vakoltak. A földszint sarkait egyes, az 1. Emeletéit kettős lizénák hangsúlyozzák, az ablakok ill. nyílások minden szinten félköríves záródásúak, keretelésűk szintenként eltérő. A 3. Emelet fölött minden oldal középtengelyében felülkontyolt tetővel fedett oromzat emelkedik benne órahely.
A déli oldal földszintjén I. világháborús emléktábla domborművel és az elesettek neveivel. Felirata:
A HŐSÖK KIONTOTT VÉRE HOZZON FELTÁMADÁST A HAZÁRA!

2010.08.18 14:39 zsalaber állapot: 4 - pont: 1

Semmi változás az előző bejelentéshez képest. Hazánk valódi ferde tornya!
Az épületben kissé szegényes kiállítás van a tűzoltóság történetéről. Csigalépcsőn lehet a legfelső szintig eljutni.

Egyéb:A barokk stílusú négyzet alaprajzú torony a XVIII. században épült, míg emeleteit késõbb emelték. Bejárat elõtt kis barokk csõvédõ áll, szegmentíves, hangsúlyozott párkánnyal. Az alsó két szint vízszintes falsávokkal van díszítve, minden emelet között övpárkány helyezkedik el. Ma magas, törtvonalú sisak áll a régi, barokk hagymasisak helyett. Ebben egy új emelete is van. Alsó két helyisége boltozott.

1718-tól fa, majd 1820-tól kõanyagú harangtorony állt ugyanitt. A mai tornyot 1893-ban építették. A II. Világháború során a toronytól 80 méterre bomba robbant, sokan ennek tulajdonították az építmény elferdülését. A Földmérõ és Talajvizsgáló Vállalat 1968-73 között ellenõrizte, s állapította meg, hogy a torony észak-kelet felé 32,5 centiméterre elhajlik. A mérési idõszakban a torony süllyedése 3 milliméter volt, az elhajlás azonban az utóbbi években nem változott. A szakvélemény szerint a süllyedést az okozta, hogy az észak-keleti oldal feltöltésre lett alapozva. "