Teleki-sírbolt és sírkövek

temetkezési emlék
sírbolt
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Temetőben, szabadon álló, téglalap alaprajzú épület. Bejárati homlokzata tört ívű oromzatos; nyeregtetője a végfal fölött lekontyolt. Bejárata kis kiülésű, szélein vájatolt középrizalitban, a bejárat fölött táblahely. Belseje csehsüveg boltozatos, benne nagyméretű vörös márvány epitáfium felirattal, címerrel, vázákkal, két támaszkodó szoboralakkal. Alatta a kriptában két kőszarkofág: gróf Degenfeld-Schonburg Lajos és felesége, Dessewffy Ilona sírja. Építtette gróf Teleki Józsefné Királyfalvi-Roth Johanna 1784-ben, Roth Tamásné Wattay Borbála halálakor (építész: Jung József). A sírbolt körül a temetőben 18-19. századi sírkövek.
külső leírás:
Az evangélikus temetőben elszórtan, de nagy számban található zömében a 19. Sz. 1. Feléből származó sírkövek, de akad 18 sz.-i is, melyek védettsége nem megoldott. Pl.: Carl Cleymann 1833-ban készült síremléke.
Vizesedés és igazán nem tartják karban. Egyéb funkció: ravatalozó.

Feltárások nyomai látszanak a mauzóleumon, remélhetőleg elkezdik a javítást is