Bozó-kúria

posta és távközlési épületek
postahivatal
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori parkjának megmaradt telkén, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes épület, utcai szárnyának É-i végén lekontyolt nyeregtetővel. K-i homlokzata középső tengelyei előtt néhány lépcsőfokkal megemelt, négyoszlopos, timpanonos portikusz. A portikusz szélességében, két oldalt, a homlokzat hosszában, falazott alépítményen vasrácsos terasz. A hátranyúló kerti szárny É-i homlokzatának egy részén pilléres nyitott tornác, szegmentíves nyílásokkal. Belseje átalakítva, a helyiségek síkmennyezetesek. 19. század végi, 20. század eleji nyílászárók, padló (a padláson kályhacsempék). Építtette a Bozó család 1820 körül, a 19. század végén a D-i sarkától hátranyúló szárnnyal bővítettek.
külső leírás:
Település belsejében, kertben, utca vonalától jóval bentebb, szabadon álló, földszintes, szabálytalan L alakú alaprajzú, cseréppel fedett kontyolt nyeregtetős, klasszicista kúria.
Eredetileg téglalap alaprajzú , melyet az épület DNY-i sarkához csatlakozó, keskenyebb szárnyal bővítettek. Főhomlokzata 5 tengelyes: a-a-b-a-a.
Középső 3 tengelye előtt egyszerű, fejezet nélküli oszlopok -összesen 4 oszlop- tartotta portikusz. A portikuszhoz 7 lépcsőfok vezet.
Feltehetően a II. világháború után a bejárati szintet az épület teljes hosszában és a portikuszt szélességében kibővítették és vaskorlátokkal látták el, mintegy erkélyt építve.
A tengelyekben lévő ablakok téglalap alakú, kétszárnyú osztott ablakok, két szélső tengelyben lévő ablakok körül, záróköves, vakolt, szecessziós ízű keretezés. Bejárati ajtó félköríves záródású, kétszárnyú bejárat, két oldalán fa oszlop.
ÉNY-i rövidebb homlokzat 2 tengelyes: b-a. Kétszárnyú újabb ajtó, a posta bejárata, valamint 1 db téglalap alakú ablak.
DNY- i kerti homlokzat 4 tengelyes: a-a-b-a.
A két egymás mellett lévő ablak 3 szárnyú újabb, majd ezeket követi egy egyszárnyú bejárat és egy egyszárnyú ablak. A fent leír két rövidebb homlokzat dísztelen, csak a tagolt főpárkány fut végig, ill. az utcai fronton magasabb, a kerti oldalon alacsonyabb lábazat.
ÉNY- i kerti homlokzat közepén 3 pilléren nyugvó szegmensíves tornác. Ettől balra a tornácon kívül egy egyszárnyú ajtó, a tornácon pedig 4 tengely: a-b-a-b.
Egy kisebb ablak, majd egy kétszárnyú az építéssel egyidős bejárat, majd egy kétszárnyú ablak, végül egy egyszárnyú ajtó következik. A tornác rövidebb végéből nyílik a padlásfeljáró, majd a tornácon kívül, az épület sarkán még egy kis ablakocska.
Az épület DK- i hosszú homlokzata teljesen dísztelen , különböző méretű, de még múlt századi ablakok váltogatják egymást.
Postahivatal, részben funkció nélküli.

Szépen felújított épület, kár, hogy közelebbről nem lehet megnézni