Megújulásunk támogatója:  

Huszár-kastély

azonosító:
6844
törzsszám:
5816
szélesség (lat):
N 47° 56,971'
hosszúság (lon):
E 19° 11,603'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
3/2
település KSH kódja:
24174
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Szabadon álló, földszintes, kontytetős épület. Középső, téglalap alaprajzú szárnyához egykor nyitott, mára beépített, oszlopos folyosók kapcsolják a D-i, téglalap alaprajzú, és az É-i, L alaprajzú szárnyat. A középső szárny középső tengelyei előtt a Ny-i homlokzaton néhány lépcsőfokkal megemelt, oszlopos, timpanonos portikusz; a K-i homlokzaton hasonló kialakítású, pilaszteres középrizalit. Az É-i és a D-i szárny erősen átépített. A középső szárny kéttraktusos, középfolyosós, síkmennyezetes helyiségekkel. Nyílászárói 19-20. századiak. A másik két szárny belseje átalakítva. Pince a D-i alatt. A kert végében: egykori istálló és cselédlakások, könyvtárrá és tornateremmé átalakítva. Építtette a Huszár család 1848-ban.
külső leírás:
A település középpontjában, utca vonalától beljebb, az utca kanyarulatában álló, földszintes épület, mely egy középső, téglalap alapú főépületből és egykor dóór oszlopos nyitott, cseréppel fedett nyeregtetős, ma az oszlopok között beépített átjáróval kapcsolódott a főépületre merőlegesen álló, téglalap alakú déli és egy L alakú északi, földszintes melléképülethez.
Főépület, utcai homlokzat 11 tengelyes, középső 3 tengely rizalitban, melyett tympanon zár le. Rizalit középső tengelyében egyszárnyú bejárat, többi tengelyben téglalap alakú osztott ablakok. Magas lábazat, a rizalitrészhez egykor kétkarú lépcső vezet, ez mamár szinte csak nyomaiban. A tengelyek között enyhe kiülés dór fejezetes falpillérek. Egyenes, tagolatlan, a pillérek álltal felszabdaltkönyöklőpárkány. Ablakok körül vakolt szalagkeret, magas, tagolt, egyenes szemöldök. Tagolt főpárkány.
Nyagtag, egykor nyitott folyosó jelenleg az utca felé 3 tengelyes két sokosztású nagy ablak között 1 kétszárnyú bejárat. A melléképületek utca felé nézőrövid homlokzatán 2 dór oszlop között téglalap alakú ablak.
Főépület kerti homlokzat 5-3-5 tengelyes, középső 3 tengely előtt 4 oszlop tartotta tympanon, alatta a középső tengelyben, két szárnyú , téglalap alakú bejárat. A homlokzat további tagolása, mint az utcai oldalon. A bejárathoz, 2 oldalról ívelt lépcső vezet.
A déli tégélalap alakú melléképület északra és nyugatra néző homlokzata teljesen átalakított, északi homlokzata elé kisebb helységet húztak fel. A déli homlokzata viszont eredeti, talaj lejtése miatt kétszintes, alsó szint 2 tengelyesa-a-b-a-b-a-b-a. b= ajtó, eredeti kőkeretekkel, mindegyik egyszárnyú. Ablakok átalakítva és van közöttük utólagos is. kisalakúak téglalapos. Emeleti részen 5 tengely 5 téglalap alakú ablak félköríves, falitükör keretben. A melléképület nyugati része alatt , részben a kertbe nyúlva egy helységből álló, dongaboltozatos pince. Északi L alakú melléképület utólagos hozzáépítéssel nyerte mii alakját, kerti homlokzata 5 tengelyes, téglalap alakú ablakok félüríves záródású féltükörben. Kontyolt nyeregtető cseréppel fedve. Az egykori oszlopos, nyitott átjáróknál, mindegyik épület rövidebb oldalán az átjáró két oldalán 1-1 vagy vak vagy nyitott átjáró homlokzatba csatlakozásából látszik, hogy utólag kötötték összeaz épületeket.
A kert végében ma 1 hrsz alatt az egykori cselédlakásokból és istállókból kialakított könyvtár és tornaterem borzalmasan átépítve. " L " alakú alaprajzú, földszintes, de a tornateremnél megemelt, úttól kicsit beljebb, szabadon álló épület. Cseréppel fedett kontyolt, nyeregtetős, ill. a tornaterem felett hullámpalával fedve. Nem védett nem is érdemes.

Állapotjelentések

2020.12.27 11:24 klo állapot: 4 - pont: 23

Meglehetősen rossz állapotban lévő, vizesedő épület, sok helyütt vakolatvesztéssel. Azért kapott mégis 4-est, mert legalább aktívan használják, még ha rá is férne a felújítás.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.