Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Szent András
azonosító:
6846
törzsszám:
5725
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
403
település KSH kódja:
4844
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. A szentély K-i falán ötkaréjos gótikus ablak, benne újabb színes üvegablak. Hajója síkmennyezetes, bejárati oldalán karzat. A karzatalja és a szentély csehsüveg, illetve csehboltozatos, a sekrestye dongaboltozatos. Falképek: szentélyben töredékesen, 15. század vége. Berendezés: jellemzően 1910 körül. Az eredetileg itt álló középkori templomot a 18. században barokk stílusúvá alakították, majd 1909-1910-ben a barokk boltozatokat, építészeti elemeket eltávolítva restaurálták. Ny-i homlokzata elé ekkor épült a mai torony. 1977-ben, újabb helyreállítása során a szentélyt visszaboltozták, a hajó síkmennyezete alá az egykori boltozatra utaló faszerkezetet építettek, a szentély hátfalának gótikus ablakát és falképeit feltárták. A templomkertben: kőfaragványok töredékei.
külső leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú templom, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentéllyel, a belőle nyíló, négyzet alaprajzú, földszintes sekrestyével, homlokzat elé épített középtoronnyal, toronysisakja fémlemezzel, többi része cseréppel fedett. Tornya 3 szintes, a szinteket egymástól egyrészes párkány választja el. Sarkait színezés hangsúlyozza, bejárata az alsó szint középső tengelyében nyílik, fölötte szalagkeretes körablak 4 füllel. A 3. Szint minden oldalán nyílik ablak, félköríves záródású, keretelése az alábbi szintével egyező. A 3. Szintet fél- órapárkány zárja le. A hajó oldalfalait 2-2, a szentélyt egy szegmentíves záródású, keret nélküli ablak tagolja. A szentély hátfalának középtengelyében nyílik a gótikus körablak. A déli hajófalon napóra van.

Állapotjelentések

2014.12.16 11:01 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 47° 56,875' E 19° 26,287' - pont: 42

Bizony bizony, az előző képeken látható templom nem a Bercsényi utcában található! A faluban kettő db katolikus templom van, a másik az Arany János utcában. A leírásban pontos adatok találhatóak a templomról ami a másikra nem illik.
Ez ami az adatbázisban szerepel eléggé kopottas állapotban van. Amint a képeken látható erőteljes vakolat színeződés és sok helyen vakolatpergés is előfordul. Néhány helyen már a tégla is kilátszik. Szerkezetileg viszont teljesen ép.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.046 km)
Lakóépület (0.053 km)
Lakóépület (0.064 km)
Lakóépület (0.091 km)
Lakóépület (0.091 km)