Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Szent András
azonosító:
6846
törzsszám:
5725
szélesség (lat):
N 47° 56,875'
hosszúság (lon):
E 19° 26,287'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
403
település KSH kódja:
4844
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. A szentély K-i falán ötkaréjos gótikus ablak, benne újabb színes üvegablak. Hajója síkmennyezetes, bejárati oldalán karzat. A karzatalja és a szentély csehsüveg, illetve csehboltozatos, a sekrestye dongaboltozatos. Falképek: szentélyben töredékesen, 15. század vége. Berendezés: jellemzően 1910 körül. Az eredetileg itt álló középkori templomot a 18. században barokk stílusúvá alakították, majd 1909-1910-ben a barokk boltozatokat, építészeti elemeket eltávolítva restaurálták. Ny-i homlokzata elé ekkor épült a mai torony. 1977-ben, újabb helyreállítása során a szentélyt visszaboltozták, a hajó síkmennyezete alá az egykori boltozatra utaló faszerkezetet építettek, a szentély hátfalának gótikus ablakát és falképeit feltárták. A templomkertben: kőfaragványok töredékei.
külső leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú templom, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentéllyel, a belőle nyíló, négyzet alaprajzú, földszintes sekrestyével, homlokzat elé épített középtoronnyal, toronysisakja fémlemezzel, többi része cseréppel fedett. Tornya 3 szintes, a szinteket egymástól egyrészes párkány választja el. Sarkait színezés hangsúlyozza, bejárata az alsó szint középső tengelyében nyílik, fölötte szalagkeretes körablak 4 füllel. A 3. Szint minden oldalán nyílik ablak, félköríves záródású, keretelése az alábbi szintével egyező. A 3. Szintet fél- órapárkány zárja le. A hajó oldalfalait 2-2, a szentélyt egy szegmentíves záródású, keret nélküli ablak tagolja. A szentély hátfalának középtengelyében nyílik a gótikus körablak. A déli hajófalon napóra van.

Állapotjelentések

2014.12.16 11:01 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 47° 56,875' E 19° 26,287' - pont: 42

Bizony bizony, az előző képeken látható templom nem a Bercsényi utcában található! A faluban kettő db katolikus templom van, a másik az Arany János utcában. A leírásban pontos adatok találhatóak a templomról ami a másikra nem illik.
Ez ami az adatbázisban szerepel eléggé kopottas állapotban van. Amint a képeken látható erőteljes vakolat színeződés és sok helyen vakolatpergés is előfordul. Néhány helyen már a tégla is kilátszik. Szerkezetileg viszont teljesen ép.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.046 km)
Lakóépület (0.053 km)
Lakóépület (0.064 km)
Lakóépület (0.091 km)
Lakóépület (0.091 km)
Lakóépület (0.106 km)
Lakóépület (0.120 km)
Lakóépület (0.127 km)
Lakóépület (0.168 km)
Lakóépület (0.206 km)