Ungár-kúria

Cegléd Körzeti Földhivatal
Tsz-iroda, volt Ungár-kúria, klasszicista, 19. sz. első fele.
:
Jellege: A települést átszelő, Szolnokra vezető főút mellett, főhomlokzatával az utcavonalra rendezett, beépített környezetben álló, földszintes, alápincézett klasszicista kúria épület. Udvari homlokzata felől portikuszos bejárati előtér. A hozzátartozó telek területe csúnyán megcsonkított, körbeépített (zsinagóga, iskola, egyéb melléképület) Utcai homlokzatát kis kiülésű, lizénás középrizalit tagolja. A lizénák között 1+4+1 ablakbeosztással. Az ablakok mélyített falmezőkben vannak, a középső kettő fölött mélyített tükör. Udvari homlokzata előtt, középtengelyben emelkedő erőteljesen kiugrásó, négy oszloppal tartott, felül timpanonos oromzattal záródó portikusz emelkedik.. A timpanon oldalszárait és a főpárkány vonalát stukkó konzolsor díszíti. Oldalhomlokzatai simák, architektónikus díszítés nincs. Főpárkánya sávokkal tagolt, amely a timpanon felől is átfordulva végig követi a homlokzatokat. Az épületet téglából építették.

Sajnos az állapota változatlanul romló, már a tető egy része is beomlott.

Gyógyszertár (0.032 km)