Kostyán Andor-kúria

Cegléd Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakás és orvosi rendelő, volt Kostyán Andor-kúria, klasszicista, 1841-1842. Építette: Szvacrina József.
:
Földszintes, szabadon álló, téglány alaprajzú, tornácos épület.
Udvari homlokzat. Tornác: kváderosztással díszített fallal indított toszkán fejezetes féloszlop között öt toszkán fejezetes pillér közei tömören falazottak. Jobbról a második és balról a harmadik oszlop között kertre lépcsőlejárat A+a+a+A+A. A keresztosztás és a vakablak mélyített falmezőben, fölöttük mélyített tükör. A baloldali ablak átépítve.
Az utcai hat tengelyes aszimmetrikus homlokzat, nyolc toszkán fejezetes pilaszter tagolja. Hat pilaszterrel tagolt "ál" rizalit. Az övpárkány a mélyített az ablakok mezején felett megszakad. Ablakmező félköríves keretezésének bázisául szolgál. Tagolatlan fríz fölött tagozott főpárkány. Kontyolt tető. Eredeti udvari bejárat, utcai ablakok, nyílások, vasalatokkal és ablakráccsal.

Az épületen nem változott semmi a majd másfél év alatt. Tódás-fódás az egész ház.

Márton-kúria (0.162 km)