Falumúzeum, egykori magtár

Ipari műemlék
magtár
Cegléd Körzeti Földhivatal
Falumúzeum, egykori magtár, barokk, 18. sz. közepe.
:
Szabadon álló, több emeletes, utcával párhuzamos gerincű, összetett, íves, észak-déli tájolású, oromfalas épület. Északi végfalán, három szinten 1-2-2 vízszintes fekvő homlokzat, kisméretű, téglalap alakú, déli végfalán, négy szinten 1-2-2 ablak. Hosszoldalain, két szinten 2-2+1 ajtó fölött udvari oldalon az ajtó fölött nincs nyílás. Az ablakok eredeti szalagkeretei hiányoznak, fa pótlásuk utolsó helyreállítás kori, barokk vasrácsok. Az északi oldalhoz kőpilléres barokk kővázákkal díszített kapu és falazott kerítés csatlakozik. Udvarán vasbeton támaszos, önhordó, nyeregtetős szín.
A külső falak mentén az épület körül betonjárda, belül a falak vizesek.
Belső. Két szinten fa födém. Nyitott fedélszék, torokgerendás, gerendái nagy részben eredetiek. A földszint burkolata tört vörösmárvány lapokból, földszinti álmennyezete helyreállítás kori.

A felújítás még tart, a festékpergés és a fekete fólia teszi csúnyává a látványt.

Márton-kúria (0.122 km)