Régi Podmaniczky-kastély, Pest Megyei Levéltár

Gödöllő Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Pest Megyei Levéltár, kollégium, irodák, volt régi Podmaniczky-kastély, barokk, középső szárnya 1738-ban épült, feltehetőleg G.B. Carlone tervei alapján. Oldalszárnyait Jung József építette 1767-1773 között. Kupolás dísztermének mennyezetfestése 1776
:
"U" alaprajzú, sorbeépítésű épület, földszintes középszárnnyal és emeletes oldalszárnyakkal. A szárnyak végein sarokpavilonok. A középrész előtt bábos korlátos terasz, a két, ívelt karú díszlépcső a terasz félköríves középső kiugrását követi, az áttört barokk mellvédkorlát a terasznál hiányos. A sarokpavilonok homlokzatán a vakolat lepusztult, a párkányok hiányosak. A kertben az egykorú timpanonnal zárt, füzérdíszes kapuzat.

Egyre jobban közelít a 2-es osztályzat felé az állapota, ami azért is elszomorító, mert már gyerekkoromban is eléggé elhanyagoltan nézett ki..sovány vigasz, hogy őrzik, így legalább széthordani nem tudták.