ev. templom
Gödöllő Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ev. templom, gótikus, 14. sz.-i eredetű. Mai alakjában barokk, 1720 körül. Berendezés: vörös márvány keresztelőkút, barokk, 18. sz.
:
Szabadon álló, középtornyos, egyhajós, keletelt épület. Nyugati tornyát rézsűsen támpillérek támasztják. A többszörösen megtört volutás szemöldökdíszű kapu felett Kőből faragott Podmaniczky címer. Ívelt oromfalak, a toronyemeleten toszkán pilaszterek között félköríves záradékú ablakok. Az órapárkány fölött kupola-szerű sisak. A torony északi oldalán ívelt falú toldaléképület. A hajót és a nyolcszög három oldalával záródó szentélyt támpillérek erősítik, az északi oldalon egyenes záródású, teknőboltozatos sekrestye félnyeregtetővel. A déli toronytámpillér mellett "DANIEL MIKULAS" neogótikus stílusú vörös márvány sírköve 1869.

Aszód városképét nagyban meghatározza ez a szép templom, ezért nem is értem, hogy miért nem újítják fel..erőteljesen vizesedik továbbra is, a vakolat pereg.