Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus plébániatemplom

azonosító:
6941
törzsszám:
6940
szélesség (lat):
N 47° 10,219'
hosszúság (lon):
E 19° 47,750'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
2, 1
település KSH kódja:
11341
földhivatal:
Cegléd Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. plébániatemplom, klasszicista, 1822-1827. Tervezte: Homályosi (Tunkel) Ferenc. Berendezés: oltáron két angyalszobor, Dunaiszky Lőrinc alkotása.
:
A főhomlokzaton: "A NAGY ISTEN DICSŐSÉGÉRE ÉS A SZENT KERESZT FELTALÁLÁSÁNAK TISZTELETÉRE SZENTELTETETT AZ EGYHÁZI ÉRTÉKBŐL ÉS A CEGLÉDI KATOLIKUS LAKÓSOKNAK ADAKOZÁSÁBÓL, ÉS EREKLYÉKKEL ÉPÍTTETETT 1825."
Külső. Szabadon álló, középtornyos épület. Timpanonnal zárt középrizalitját páros, ión fejezetes pilaszter tagolja, a konzolokkal alátámasztott timpanonos kapuszemöldök-dísz felett Palladio-ablak. Az attika felett tükrökkel díszített torony. Oldalhomlokzatokon tükrös mezőben négy hasonló ablak. Egyenes zárású keresztház, félkörös apszis.
Belső. Csehsüveg-boltozatos karzatalj. Három boltszakaszos, csehsüveg-boltozatos hosszház, a hevederek erősen kiülő belső, tagolatlan fejezetű falpillérekre támaszkodnak. A négyzetet csehsüveg-boltozat, a keresztszárakat teknőboltozat fedi. Az ablakok erősen tagozott párkányra támaszkodnak. XIX. századi oltárok. Falfestés a XX. század második feléből.

Állapotjelentések

2010.05.29 10:11 zsalaber állapot: 4 - koordináta: N 47° 10,219' E 19° 47,746' - pont: 4

Az idei egyházmegyei Te Deumot itt tartották, így bejutottunk a templomba. Kívülről kevésbé tűnik jó állapotúnak, de ez elsősorban az elszürkült külső miatt tűnik így , egyébként belül rendben találtuk. Csak néhány repedés van a falakon, de ezek nem tűnnek veszélyesnek. a lábazat kicsit megkopott a bejárat környékén és az óra alatti erkélynél hullik a vakolat. A Kossuth téren a park közepén áll előterében találjuk a Szentháromság szobrot, mögötte pedig Dózsa György szobrát .
"A ceglédi Katolikus Óplébánia
A pezsgő vallási életű város egyik nevezetessége a Kossuth téren álló műemlék templom, a ceglédi Szent Kereszt főplébániatemplom vagy elterjedtebb nevén a Katolikus Óplébánia.

A ceglédi katolikus közösségről már az 1300-as évekből van írásos emlék és már ekkor rendelkeztek egy kápolnával majd később, a következő században már templommal is. Az idők folyamán a katolikusok számának növekedésével már kicsinek bizonyul épület ezért 1822-ben, Homályossy Ferenc tervei alapján épült meg az új templom, melyet 1828-ban szenteltek fel.

A klasszicista templom küseje meglehetősen egyszerű, puritán és noha az évszázadok és háborúk viharai miatt meglehetősen sokat szenvedett – egyik legkomolyabb sérülését a II. Világháború során szerezte, mikor az orosz katonák a tornyában megbújó német lövészeket támadták – a felujítások és javítások során megmaradt szerénysége. Ezek után nem véletlen, hogy a templomba lépőt szinte elkápráztatja a a külső minden egyszerűségét feledtető díszes belső.

A négy mellékoltárral is rendelkező épület közel másfélezer hívő befogadására is alkalmas. A belső térben lévő csodálatos szobrok javarészt Dunaiszky Lőrinc alkótásai, a fantasztikus freskók Donát Antal munkáját, míg a bámulatos szekkók Chiovini Ferenc hozzáértését dícsérik.

Figyelemre méltő még a templom orgonája is hiszen a hangszer egykor az Alföld legnagyobb orgonájaként volt számontartva. Bár ezt a titulust már más orgona birtokolja de a még mindig impozáns hangszeren felújítása óta rendszeresen játszanak hangversenyeket."
Forrás:http://cegled.varosom.hu/portal/latnivalo/2825/Katolikus_Oplebania_

"A templom helyén a XIV-XV. században kápolna állott Szent Anna tiszteletére. Erzsébet királyné Cegléd városát 1368-ban az óbudai Clarissa apácáknak adományozta. A mai templomot az 1821-ben lebontott gótikus templom helyére emelték.

Tervezője Homályossy (Tunkel) Ferenc, szolnoki építőmester. A templomot 1827. augusztus 31-én szentelték fel. A főoltárt Dunaiszky Lőrinc készítette 1830-ban.

Ugyanebben az évben Schöfft József pesti festő festette meg a főoltár képét, amely a kálvária jelenetet ábrázolja. "
Forrás:http://www.utisugo.hu/ismertetok/latnivalok/hotel-apartman-info-84949

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

r. k. paplak (0.020 km)
bíróság (0.030 km)
üzletházak (0.040 km)
Lakóház (0.050 km)
városháza (0.053 km)
Együttes (0.085 km)
Lakóház (0.092 km)