Radimeczky-kúria

Dabas Körzeti Földhivatal
Lakodalmas ház, volt Radimeczky-kúria, klasszicista, 1830 körül.
:
Az utcavonaltól távolabb, azzal párhuzamosan, szabadon álló, téglány alaprajzú, földszintes kúria. Az épület homlokzatait lábazatról induló, toszkán pilaszterek osztják, kétrészes főpárkány zárja.
Főhomlokzata szélein tömör falrészek, ezen tükörben ülő, egyenes záródású ablakok. A főhomlokzat legfőbb dísze a homlokzatba simuló tornác: falazott mellvéden álló, kettős toszkán oszlopok, illetve a végénél toszkán pilaszterek tartják a tornác felett háromrészessé váló főpárkányt. A síkfödémes tornác nyílásai részben átalakítottak, a középen nyíló kétszárnyú ajtó fölött félkörablak.
Hátsó homlokzata 1+2+1 tengelyes, középrizalitos. A rizalit fölött tagozott keretezésű timpanon, benne két kis padlástéri ablak. Ablakai, miként a két-, illetve háromtengelyes oldalhomlokzatok ablakai is, megegyeznek a főhomlokzatiakkal.
Meredek, kontyolt nyeregtető, palafedés.
A tönkrement melléképületek helyére új konyha és szállásépület került.
volt Radimeczky-kúria (2009.06.18 21:55 Zerind)

2010.11.14 08:41 prozak01 állapot: 4 - koordináta: N 47° 11,110' E 19° 18,829' - pont: 6

Étterem és panzió működik benne. Az utcához közelebb eső épületrészek vannak jobb állapotban, más részeken viszont továbbra is megvannak a vakolathibák.

Pethő-ház (0.120 km)
Biegner-kúria (0.141 km)