Községháza

közigazgatási épület
városháza
Ráckeve Körzeti Földhivatal
Községháza, klasszicista, 1830 körül.
:
A települést átszelő főút mentén, utcasorban álló, középrizalitos, földszintes, alápincézett, kéttraktusos elrendezésű klasszicista stílusú, 19. századi nemesi kúria.
Az egykori épülethez a kocsibehajtó kapu mögött különálló, a főépületre merőlegesen álló épület - a kúria gazdasági épülete - helyezkedik el, a vele átellenes oldalon pedig az oldalszárnyhoz merőlegesen hozzáépített földszintes iskola hosszú épületszárnya kapcsolódik.
Az épület állapota nem kifogásolható, a külső homlokzatait helyreállították, a belsőket úgyszintén. Az épületben évtizedek óta hivatal működik, ami kisebb átalakításai ellenére is megőrizte az épület értékeit. Kéttraktusos alaprajzi rendszere és boltozott terei (= bejárati előtér és előcsarnok, néhány boltozott helyiség) megmaradt, mint ahogy a szobákat összekötő, és részben a folyosó felé nyíló kisebb, de azonos stílusú ajtók és magas spalettás ablakok is majdnem mindenhol fennmaradtak. A fűtési rendszert viszont rendkívül előnytelen módon készítették el, kívül húzódó csövekkel stb.
Az egyszárnyú épület karakterét a háromtengelyes, felül timpanonnal zárt középrizalit, és a kétoldalt kapcsolódó, alacsonyabb gerincmagassággal záródó oldalszárnyak összhangja határozza meg.
Főhomlokzata 15 tengelyes, nyíláskiosztása 6+3+6 ritmusban tagozódik. A rizalit felső részén, a három ablaktengely fölött körablakok helyezkednek el, zsalugáterrel. A homlokzati architektúrát lizénák tagolják, a sarkokon kettős lizéna kerettel.
A középrizalit vakolatkeretelésű ablakai félköríves záradékúak, vállpárkánnyal, zárókődísszel és ablakpárkánnyal vannak kialakítva. Az oldalszárny egyenes záradékú ablakai szalagkeretelésűek.
Az udvari homlokzat középrizalitját a széleken két pillérrel, középen két oszloppal alátámasztott, és felül timpanonos oromzattal lezárt egykori kocsifelhajtó határozza meg.
A középrizalit tengelyében nyílik az épület bejárata. Ablak kialakítása a főhomlokzatéval megegyező. Az épület homlokzatait, a középrizalit magas, timpanonos oromfalát, ill. a kocsialáhajtó fölötti oromfalat tagolt főpárkány zárja le. Kocsibehajtó kapuzata három osztatú kovácsoltvas barokkos ráccsal készült. A középrizalitot és az oldalszárnyakat is sátortető fedi.
A kocsibehajtóval átellenben, a kúria épületre merőlegesen, de különállóként emelkedik az egykori, mára teljesen átépített gazdasági épület. A kúria másik oldalszárnyához, azzal egybeépítve földszintes, hosszan elnyúló szárny (= iskola) kapcsolódik.

Nagyon jó állapotú, egykoron a Laffert-, majd a Földváry-család tulajdonában lévő kúriaépület.

Laffert-kúria (0.287 km)