Római castrum és hídfő

Régészeti emlék
Erődítmény
erőd
Dunakeszi Körzeti Földhivatal
Római castrum és hídfő maradványai, 365 körül.
külső leírás:
Nagy Lajos régi ásatási leírásai alapján csak sejthetjük, hogy a 6242. hrsz. telken a kikötőerőd központi tornyának déli része került elő. Mráv Zsolt ásatásai viszont egyértelműen azonosították az erőd 5,4 x 5,4 m nagyságú, szabálytalan négyzet alaprajzú déli saroktornyát, valamint a toronyból kiinduló, Duna felé tartó 160 cm vastag déli zárófal és a déli saroktornyot a központi toronnyal összekötő 190 cm vastag szárnyfal egy részének maradványait. A déli szárnyfal feltárt maradványa különlegesen jó állapotban, az alapozással együtt helyenként 2, 5 m magasságban, több helyen 1, 5 m magasságban maradt meg.
A feltárt saroktorony 130 cm vastag felmenő falát 80 cm magasságig erős kövekkel jól megépítették, ebben a magasságban egy közel vízszintes felületet alakítottak ki. Erre a habarccsal leegyengetett felületre került a kb. 90 cm vastag gyenge habarccsal falazott toronyfal.
A kikötőerőd alaprajzi sajátosságai alapján a központi tornyot az északi saroktoronnyal összekötő fal, az északi saroktorony és az északi zárófal pontos elhelyezkedése még nem ismert, feltételezhetően ezek a falmaradványok a 6242. hrsz. telket északról határoló 6243/1, 6243/2. és 6248. hrsz. telkekre is kiterjednek. Mráv Zsolt 2003. tavaszán szeretné majd megkutatni a 6248. hrsz. telken található üdülő egy részét is, ahol az északi saroktorony és az északi zárófal maradványait gyanítja.
állapot leírása:
A már korábban műemlékké nyilvánított 6242. helyrajzi számú ingatlanon, valamint a 6243/1-2. hrsz. telkeken bekerített ház és udvar található, a 6248. hrsz. a helyi önkormányzat területén található üdülő. A védendő területet délről határoló 6241. ingatlanon, ahol a 2002. évi ásatások zajlottak, egy korábbi jogerős építési engedély alapján épül lakóház, amely jelenleg szerkezetkész állapotban van. Az ingatlan tulajdonosa a megelőző feltárás és a régészeti emlékek előkerülése után tervmódosítást kért: az új tervet, amely szerint a romok a ház alatt lennének bemutatva, az ásató Mráv Zsolt és Mezős Tamás készítették el. Az építkezés jelenlegi állapota szerint a romok csak a lakóházból láthatók, de a Duna part felől a tulajdonos jelenleg még álló, bontás előtt álló házának udvarán keresztül is megközelíthetők.
A romok az épülő lakóház pincéjében vannak: a déli saroktorony egyik felmenő falának teteje egy helyen megrongálódott, amikor a lakóház építésekor alapozási munkálatok során a házalapozás gödrét markoló ásta ki. A déli zárófal egy részét az 1930-as években pinceépítkezések során megsemmisítették, de a fal szemmel láthatóan a Duna felé lejtve folytatódik a föld alatt, további ásatások során feltárható.
Az ingatlantulajdonos úgy építette be az ingatlan déli területét, hogy a szomszédos 6240. hrsz. telek kerítésével érintkezik az új ház terasza. A szomszéd kezdeményezésére hosszan tartó per kezdődhet az ügyben, a kérdéses terasszal kapcsolatos problémák azonban a védendő műemléket és régészeti objektumokat nem érintik, mert a 2002-ben feltárt saroktorony az ingatlan északi felében található.

2014.08.23 12:43 Zerind állapot: 4 - pont: 2

Ha már itt jártam, beküldöm a jelentést, bár nagyon kevés idő telt el az előző óta. Nem is változott semmi. Csak a közterületen látható részt fényképeztem.

Iskola sétány (1.641 km)