Károlyi-kastély

Dunakeszi Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gyermekváros, volt Károlyi-kastély, barokk eredetű, klasszicista, 1830 körül. Valószínűleg Pollack Mihály tervezte. Átalakítva romantikus stílusban 1860 körül, Ybl Miklós tervei alapján. Kertje védett.
Szabadon álló épület, kerttel. Egyemeletes, nyeregtetővel fedett.
Kertre néző főhomlokzata közepén hat ión oszlopos háromszögű oromzatos oszlopcsarnok áll négylépcsős talapzaton, a homlokzatot falpillérek tagolják.
Az oszlopcsarnok két oldalán 6-6 tengelyesm, emeletes oldalszárnyak csatlakoznak: a földszinten vakárkáddal zárt téglány alakú ablakokkal, az emeleten egyenes záródású szemöldökpárkánnyal koronázott ablakok, alattuk könyöklőpárkány húzódik végig.
A két sarkon 1-1 sarokpavilon, 3-3 félkörívvel zárt ablak a földszinten és az emeleten. Az emeleti ablakok előtt konzolokkal alátámasztott vasrács erkély.
Az oldalszárnyakat kőbábos attika koronázza. A rizalit homlokzatok eltérőek: a jobb oldali oldalt öt, a bal hat tengelyes, a hátsó homlokzaton a jobb oldali hat, a bal tizenegy tengelyes.

Összetett állapotú épület, jó és kevésbé jó részletekkel. A főhomlokzat felülről ázik, dobja le a vakolatot, a fa részletek közt van, amit sürgősen javítani kellene, s láttam erősen megsüllyedt külső lépcsőt is. Ugyanakkor az egyik toronyszobában éppen festettek.