Dunakeszi Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, romantikus, 1845-1855. Tervezte: Ybl Miklós. A főhajóban kazettás, festett, aranyozott mennyezet. A templom és altemplom berendezése 19. sz.-i; magyar, osztrák és olasz mesterek műve.
Téglalap alaprajzú félköríves szentéllyel záródó épület.
Bejárata előtt rondellaszerű, kiszélesedő kőkorlátos tér, bejáratához magas lépcsősor vezet. Nyitott bejárati csarnok, félköríves oszlopbélletes bejárattal, az egyenesen záródó keretelt kapu fölött félköríves timpanonban a Három királyok hódolatát ábrázoló dombormű.
Faragott ornamensekkel díszített fa kapuszárnyak. A bejáratnál Szt. István és Szt. László királyok szobra.
A homlokzat középső részén nagy kerek rózsaablak, felette ablaksor, a homlokzatot lezáró oromzatban Immaculata szobor. A homlokzat két oldalán 1-1 torony félköríves kettős- és hármas osztású ablakokkal.
A torony sarkait falsávok szegélyezik, egyenes záródású tetőzetükön ívsoros párkány felett áttört attika emelkedik, a toronysarkokon 1-1 fiálé.
Az oldalhomlokzatokat és a mellékhajók fölé nyúló főhajófalat öt ívsoros mezőre osztják a falsávok, közöttük lent 1-1 félköríves, fent 3-3 szintén félköríves ablak.
A szentély mellett kétoldalt 1-1 kisebb torony.
A templom alatt kripta helyezkedik el, lejárata a szentély melletti bal oldali toronyból. A szentély az oldalhomlokzatokkal azonos kiképzésű.

A templom főhomlokzata imponáló állapotot mutat, azonban a hátsó rész, az oldalhajók és a szentély csatlakozási pontjai árnyalják a képet. Erőteljes vizesedés, mohásodás, vakolathullás. A vízelvezetést ugyan javították (új csatornacsövek), de a felület is kezelést érdemel.