Perczel-kúria

Monor Körzeti Földhivatal
Központi konyha, volt Perczel-kúria, klasszicista, 19. sz. első fele.
:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú földszintes kúria.
Főhomlokzata 2+3+2 tengelyes, a bejárat előtt porticus: négy dór jellegű fejezetes sima törzsű oszlop, háromszögű timpanonos oromzat. Az egyenes záródású ajtó két oldalán egy-egy félköríves dísztelen ablak, a széleken a falat pilaszter díszíti.
A porticustól jobbra és balra a homlokzaton két-két egyenes záródású ablak van falmélyedésben, a sarkokon egy-egy pilaszter.
Hátsó homlokzata emeletes, középen rizalittal, kétoldalt fent két-két egyenes záródású ablakkal, a földszinten öt fektetett ablak.
Oldalhomlokzatai kéttengelyesek, a baloldalin pinceajtó nyílik.

2009.11.09 08:26 rlevente állapot: 5 - koordináta: N 47° 22,252' E 19° 32,131' - pont: 7

Az adatbázisban szereplő képtől kissé eltérően, de szépen felújították, laknak benne.
Az utcai ismertető tábláról a felirat véletlenül (?) hiányzik, ezért Gomba község honlapjáról másoltam ide.

"Puky-Csonka-Perczel-kúria

A klasszicizáló stílusú földszintes kúria a XIX. század elején épült. Eredetileg U alakú épület volt, de két szárnyát 1940 körül lebontották. A domboldalba épített kúria kert felőli homlokzata emeletes.
A hagyomány szerint Katona József itt írta a Pukyak vendégeként a Bánk Bán egy részét. Ennek emlékét őrizte a kúria kertjében az árnyas fák alatt a költő mellszobra, s előtte egy márvány asztal. Sajnos a II. világháborút követően a szobornak és az asztalnak is nyoma veszett.
A XIX. század második felében kerül a Perczel család tulajdonába, melynek tagjai az 1848-49-es szabadságharc tábornokának, Perczel Mórnak egyenes ági leszármazottai voltak."

Megj: QnJ alábbi jelentésében szereplő hosszúsági koordináta szerintem kissé pontatlan, mert a ház a falu központjától távolabb, keletebbre van.

Patay-kastély (0.654 km)
Kúria (4.363 km)