Grassalkovich-kastély

Gödöllő Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Grassalkovich-kastély épületegyüttese. Tervezője feltehetőleg Mayerhoffer András. A kastély barokk, 1744-1750. Belsejében falképek és stukkók, 18. sz. Kastélykápolna barokk, 1750. Kerti pavilon, barokk, 1750 körül. Parkja védett.
:
A főépület szabadon álló, egyemeletes épület. Megtört U alakú szárnyaival kettős udvart fog közre. A díszudvar a főépület mögött a kertre nyílik.
Az utcai főhomlokzatot rizalit tagolja. A két szélső enyhe kiülésű, a középső kiemelkedik.
A főpárkány fölé magasodó három axisos középrizalitot törtvonalú, íves oromzat koronázza. A középrizalit emeletén helyezkedik el a díszterem, amelyhez az udvar felőli traktusban a boltozott kapualj két oldaláról induló kettős kétkarú lépcső vezet.
Az udvari szárnyakat egy-egy háromtengelyes sarokpavilon zárja le.
Virágház:
Szabadon álló, földszintes épület, klasszicista stílusjegyekkel a 19. század első feléből.
Középső traktusa négyzet alaprajzú, sátortető lefedéssel. A déli homlokzata két sarokpillérként funkcionáló toszkán fejezetes pilaszter között, alatt teljesen megnyitott, üvegezett.
A klasszikus profilokkal tagolt főpárkányt négy öntöttvas, kannelurázott, palmetta-díszes fejezetű oszlop tartja.
Az oromfalas oldalszárnyak téglából falazottak, lezárásuk lépcsős pártázattal.
A homlokzatot tégla architektúra díszíti. A szárnyakat aszimmetrikus nyeregtető fedi öntöttvas szerkezetű, és öntöttvas bordákkal támaszkodik a téglából falazott hátfalra. Az egész újonnan felújítva jelenleg a "Tulipa" Kft. bérli.
Kerti pavilon:
Szabadon álló földszintes téglaépület. Minden oldalát nyílások törik át.
A bejárat kőkeretes, szegmensíves. Hasonlóan szegmensíves záradékúak a szalagkeretes, füles ablakok. Az oldalfalakat egykor trapéz alakú oromfal koronázta. Az épület jelenleg romosan, elkerítve áll.
Gazdasági épületek:
A Rudolf-szárnyhoz kapcsolódó lovardát, márványistállót és "udvarmester épületet" a díszudvartól egy, jelenleg pusztuló vakárkádokkal tagolt kőkerítés választja el.
Az istálló kontyolt tetős földszintes épület, melyhez merőlegesen csatlakozik a lovarda épülete.
A kocsiszín belsőudvaros utcai traktusa egyemeletes. Az utcával párhuzamos homlokzata tíztengelyes. Az épület téglalap alaprajzú tömbjét és az istállót a díszudvartól függetlenül, az utcáról lehetett megközelíteni egy szegmensíves záradékú kétpilléres falazott kapun keresztül. Ezek a szárnyak és a kerítés mellet lévő szabadon álló, egyemeletes nagyobb épület helyreállításra várnak.

Kicsit olyan érzésem volt, mintha megállt volna az idő. A kastély jelentős méretű szárnyai továbbra is felújításra várnak, bár a kápolnára (ott készült a gps-fotó) lesz idén állami forrás. Az állapot így jelenleg erősen vegyes.

Üzletek (0.153 km)
Mária-oszlop (0.160 km)