Monor Körzeti Földhivatal
Ref. templom, klasszicista, 1818-1824. Déli oldalán dombormű, 19. sz. első fele. Canova alkotása.
:
Szabadon álló, középtornyos egyhajós templom. Bejáratához lépcsőfeljáró vezet.
A bejárat előtt porticus, négy ión fejezetű sima törzsű lábazatos oszloppal. A párkányzat háromrészes, felette szegmensíves oromzat. Felette toszkán pilaszterrekkel keretelt félköríves ablak. A porticus mögött a homlokzat középső része homorú, kétoldalt a porticus melletti előreugró falszakaszt egy-egy pár talapzaton álló kötényes fejezetű pilaszter tagolja.
A főhomlokzat teljes szélességét átfogó háromszögű timpanon felett íves-tört oromfal emelkedik, e fölé magasodik a lizénákkal keretelt torony, négy oldalán egy-egy könyöklőpárkányos félköríves zárókővel díszített ablak. Az ablak felett óra, óraíves párkányzat felett hegyes toronysisak.
Oldalhomlokzatai: négy-négy egyenes záródású keretelt egyenes szemöldökpárkánnyal köténydíszes könyöklőpárkánnyal díszített ablak. Hátsó oldala egyenes záródású egy vakablakkal.
Az épület magas lábazaton áll, kétrészes párkányzat fut körbe a nyeregtető alatt.
Fehérre festett külső falfelületek, nemrég renoválva.
A bejárati ajtó mögött új kovácsoltvas rács: Készítette: Varga János kovácsmester 1993-ban. Két szárnyán a református egyház címere plasztikus kialakításban.

Változatlan állapotban.

Malom (0.562 km)