Teleki-kastély

Monor Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gyógypedagógiai nevelőintézet, volt Teleki-kastély, klasszicista, 1840 körül. Feltehetőleg Hild József tervezte.
:
Szabadon álló téglány alakú egyemeletes épület, késő klasszicista 1840 után.
Kerti főhomlokzata 4+3+4 tengelyes, középen rizalit: lépcsős talapzaton emelkedő négy ionizáló fejezetű sima törzsű két szintet összefogó oszlop, háromszögű oromzat koronázza. A rizalit mögött három süllyesztett keretű ajtónyílás, közöttük lizénák, az emeleten három keretes ablak.
A földszint és az emelet között négyes tagolású választósáv. A rizalit szélein egy-egy palmettás fejezetű falpillér.
Az oldalszárnyak négytengelyesek: az alagsorában terméskő lábazaton téglány alakú fekvő ablakok, a földszinten kőkeretes magas ablakok, alattuk könyöklőpárkány fut végig, volutás, konzolos, egyenes szemöldökpárkánnyal záródnak. Az emelete keretezetlen ablakai alatt kettős övpárkány választja el a földszintet az emelettől. A zárópárkány hármas tagolású. Az épületet nyeregtető fedi.
Oldalhomlokzatain középütt a földszinten bejárat, háromtengelyesek, az észak-keleti udvari homlokzat hasonló a főhomlokzathoz; három középső tengelye előtt oszlopcsarnok, két oldalán kocsifeljáróval.

Helyenként pereg le a festés, a környezetében gondozott a park.

Magtár (0.569 km)