Ráckeve Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, barokk, 1771-1772. Mestere: Peithmüller József. Berendezés: padok, triglifes, rozettás párkányú falazott szószék, copf, 18. sz. vége. A templom mellett szégyenkő, 18. sz.
:
Az utcasorban szabadon álló, egyhajós, homlokzati síkban tartott tornyú templom.
Főhomlokzatát négy ión falpillér tagolja, egyszerű keretelésű kapuja felett félköríves torony nyílik. Tagolt, erőteljesen előreugró főpárkánya felett a torony a homlokzathoz a két szélén egy-egy csigás tagozattal kapcsolódik. A torony legfelső szintjén az egyenes záródású ablakokat két-két pár palmettás fejezetű falpillér fogja közre. A vörösréz toronysisak zárt tömegű.
A főhomlokzat párkánya folytatódik az egyszerű oldalhomlokzatokon, amelyeket félköríves ablakok tagolnak.
Altemplom előtt 18. sz.-i szégyenkő.

2015.11.29 12:00 PetoLaszlo állapot: 5 - egyéb

Észrevétel a fenti leírással kapcsolatban:

A ráckevei kistérségnek egyik legjelentősebb reformkori épülete az 1824-ben épült református templom, Hofrichter József alkotása, fő műve. Az építész a reformkori Pest kedvelt, sokat foglalkoztatott építőmestere volt.
Sajnos, az interneten és a nyomtatott médiában megjelenő ismertetők teljesen mellőzik a mai templom építéstörténetét. Ezzel szemben mindenütt azt a barokk vagy copf stílusú épületet említik, amely 1771-72-ben épült, Peithmüller József pesti kőművesmester irányításával. Ez is igaz adat, csak 50 évvel korábbra, a mai református templom elődjére vonatkozik.