Római őrtorony romjai

Régészeti emlék
torony
Szentendre Körzeti Földhivatal
Római őrtorony romjai, 370 körül.
:
A négyszögletes alaprajzú őrtorony falai cca. 1,5 méter vastagok, tört bazaltkőből épültek. Kívülről vékony kreítőfal, valamint feltehetően árok és sánc övezte. Ezeknek egy szakaszát mutatta be a rekonstrukció a főút felől.
Bemutatott 20-50-70 cm-el felmagasított, egységes falkoronával kialakított falakkal jelenik meg. Belső terében négy négyzetes alaprajzú, faragott kváderekkel épített pilléralap emelkedik, melyek az emeletes torony belső födémét tartották, egyben segítettek áthidalni a belső fesztávolságot is.
Bejárata oldalról, a középtengelyben nyitott kapuzaton keresztül nyílik. Küszöbe faragott mészkő lap. Bal oldali kávája mellé másodlagosan beépített római faragvány. A bejárati oldal sarkában három, emeletre vezető, kváderekből összeállított lépcsőfok helyezkedik el.

2017.07.23 19:47 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 43,023' E 19° 5,320' - pont: 26

A romok állapota jó, a környezet ápolt (értsd: az aljnövényzet ritkítva, vágva van).
Ettől függetlenül vannak nyomai, hogy a konzervált falak helyreállítására is lesz nemsokára szükség, ez például a torony délnyugati sarkában lévő lépcsőn látható (és néhol a falak tetején is le-lepotyogott egy kő.

Móricz-villa (0.244 km)
Sorg-villa (1.070 km)