Vác Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. volt pálos templom. Szentélye gótikus, 14. sz. Átalakítva barokk stílusban 1719-1738 között. Berendezése barokk, 1723-1760.
külső leírás:
Kerítésfallal körülkerített magas teraszon álló, keletelt, egyhajós templom. A kerítésfalban magas, diadalívszerű kapu. Íves bejáró, felette magas lábazatú dór oszlopok által tartott trigifes párkányzatú timpanon. A timpanon mögötti oromzaton három váza.
A templom háromemeletes, háromtengelyes főhomlokzatát magas lábazaton álló lapos pilaszterek tagolják. Középen kosáríves bejárat díszített konzolokkal. A régence stílusú keret címerében a Pálos-rend jelképei, holló és pálma. Három magas hajlított szemöldökpárkányú, záróköves, könyöklőpárkányos ablak.
Háromrészes párkány.
A homlokzat emeleti részén kétoldalt vakablakok, középen üres szoborfülke, e felett oromzat, ezen Mária-mellszobor, Szent Pál és Remete Szent Pál szobra között.
A homlokzatból a toszkán pilaszteres órapárkányos toronypár csak egy emelet magasságban emelkedik ki. Ablakain balluszteres mellvéd. A tornyok oldalfalai a hajó hosszfalaival egy síkban futnak ki. A D-i oldalon egymás felett két sorban barokk keretelésű ablakok a pilaszterpárok között.
A nyolcszög öt oldalával záródó szentély falait eredeti gótikus támpillérek É-i falához négyzet alaprajzú sekrestye csatlakozik.
A templom É-i falával a kolostorépülethez csatlakozik.

Csodálatos élmény volt nagyon rendben van.