Ráday-kastély

Gödöllő Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
MÁV kórház, volt Ráday-kastély, barokk, 1723. Mai formájára átépítve 1755-1760 között, Mayerhoffer András tervei alapján. Emeletén két szobában falkép, barokk, 18. sz. Emeleti díszterem freskói 1766-ból származnak. A földszinti könyvtárterem mennyeze
:
Szabadon álló "U" alaprajzú középrizalitos épület. A középrizalit íves oromfallal és harang alakú kupolával fedett, a szélső rizalitok enyhén kiugranak és háromszög alakú timpanonnal fedettek. A földszinten sávozott faltagolás. A kosáríves, kőkeretes kapu fölött, volutás konzolokkal alátámasztott kovácsoltvasrácsos erkély.
Az orommezőben rokokó növénydísz, fölötte kőváza. A főhomlokzat 3+2+3+2+3, az oldalhomlokzatok 2+6+2 tengelyesek.
Az udvari középhomlokzat háromtengelyes, fölötte oromfal füzéres keretelésű körablakkal. A hátranyúló épületszárnyak udvari homlokzatai négytengelyesek.

Változatlan állapotban.

Prónay-ház (0.165 km)