Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
725
törzsszám:
15504
szélesség (lat):
N 47° 30,078'
hosszúság (lon):
E 19° 3,296'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
29218
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Háromemeletes, romantikus sarokház, Ybl Miklós, 1862.
:
Zártsorú beépítésű, nyugati tájolású, saroktelken álló, négyszögletes udvart É-Ny-D irányból trapéz alakban körülvevő, három emeletes romantikus lakóház.

Külső:
Bajcsy-Zsilinszky úti homlokzat: 16 tengely szélességű. Az 1-1 tengely szélességű szélső, és a 2 tengely szélességű középső rizalit enyhén ugrik ki a fal síkjából. A földszint tagolása: a bbbbbb AA bbbbbb a. A két középső, szélesebb axisban két félköríves kapu található. A többi keskeny, félköríves nyílás kirakatablak és üzletajtó. A kapuk egyszerű fejezetű pilaszterekkel keretezettek, íves lezárásuk mentén tagozott szalagkeret húzódik. Felettük ívsoros fríz látható. A szélső rizalitok a középsőhöz hasonló kialakításúak. A vakolat kváderezett. A földszintet keskeny könyöklőpárkány zárja le.
Az első emeleten félköríves lezárású ablakok sorakoznak. A félköríveket követve pálcás kertezés fut végig, mely az ablakok között, az ívek vállvonalában kis gyámokra támaszkodik. Az ablakok könyöklőjének vonalában keskeny, szalagszerű könyöklőpárkány húzódik, alattuk rozettás mellvéddíszek láthatóak. A rizalitokon egy-egy egyszerű pilaszter kereteli a nyílásokat. Az emeletet keskeny, palmettadíszes könyöklőpárkány zárja.
A második emelet szegmensíves záródású ablakai felett, a szegmensíveket keretezve pálcatagos díszítések láthatóak, melyek az ablakok szárainak felső harmadától, kis gyámkőről indulnak. A rizalitokon lapos pilaszterek keretelik a nyílásokat. Az emeletet keskeny, palmettadíszes könyöklőpárkány zárja.
A harmadik emeleten egyenes záródású ablakok sorakoznak. A lezárást itt is az ablakok szárának felső kétharmadától, gyámkőről induló pálcás kertezés kíséri. A rizalitokon a nyílásokat keretező pilaszterek fejezet nélkül futnak bele a főpárkány alatt húzódó keskeny, vízszintes sávba. Ívsoros főpárkány zárja az épületet. A vakolat kváderezett, a földszinten erőteljesebben.
Lázár utcai homlokzat: 15 tengely szélességű. A földszint tagolása: a bbBbBb A Bbbbbb a. A középső és a két szélső tengely a többinél kissé szélesebb, enyhén kiugró rizalitot formáz. Az alsó szinten félköríves lezárású nyílások láthatóak, a középen lévő kaput egyszerű fejezetes pilaszterek keretelik, lezárása tagolt szalagkeretes kertezésű. Felette keskeny, ívsoros fríz húzódik. Hasonló tagolású a két szélső rizalit is, de ezeken plusz még egy lapos, kubikus mező keretezi az íveket. A szintet keskeny csonkapárkány zárja. Az első és második emeletet a 2. és 14. axis között keskeny, háromtagú, félköríves falpillérek fogják össze. Az első emeleten félköríves nyílások helyezkednek el. Rézsűs szalagkeretelésűek, a szélsőket kis gyámokon nyugvó félköríves pálcadísz is keretezi. Erős kiülésű könyöklőpárkány fut végig, az ablakok alatt rozettás mellvéddísz van. A szintet keskeny, palmettadíszes könyöklőpárkány zárja. A második emeleten szegmensíves lezárású, rézsűs szalagkeretes nyílások sorakoznak, a szélsőket a főhomlokzatéhoz hasonló módon pálcatag is kereteli. Felül keskeny, palmettadíszes könyöklőpárkány húzódik. A harmadik emeleten a falpillérek négyszögletessé válnak, melyek fejezet nélkül kapcsolódnak a főpárkány alatti vízszintes falsávhoz. Az ablakok így egyenes lezárású fülkékben állnak. Egyszerű, egyenes záródású nyílások sorakoznak, rézsűs kertezéssel, az őket keretező fülkék szemöldökei konzolsorosak. A szélső nyílások a főhomlokzatéhoz hasonló pálcatagos kertezést is kaptak. A nyílások közti falpillérek közepén egy-egy tondódísz látható. Legfelül húzódik az ívsoros főpárkány.

Állapotjelentések

2011.03.15 11:28 Patikus állapot: 5 - pont: 5

A nagyon forgalmas helyen fekvő szép épület megfelel a környezetéhez, kifogástalan állapotú, gyönyörűen rendbe tartott.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.040 km)
Lakóház (0.070 km)
Lakóház (0.071 km)
Lakóépület (0.107 km)
Lakóház (0.111 km)
Lakóépület (0.114 km)
Lakóépület (0.127 km)
Lakóház (0.133 km)
ikerlakóház (0.134 km)