Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
729
törzsszám:
15507
szélesség (lat):
N 47° 30,307'
hosszúság (lon):
E 19° 3,407'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
29121
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Kétemeletes, romantikus lakóház, Limburszky József, 1853.
:
Zártsorú beépítésű, északi tájolású, egy udvart É-K-D-i irányból körülfogó, U alakú, két emeletes romantikus lakóház.

Külső: Homlokzata 5 axis szélességű. A két szélső enyhén előreugrik, sarokrizalitot képez. Magas, szalagszerű lábazata van, a három középső tengelyben négyzetes pinceablakok nyílnak. Az első axison (É) egy egyszerű pinceajtó nyílik (műhely), felette egy szegmensíves záródású falmezőben egy egyenes lezárású, hosszúkás ablak nyílik. Az ablakot kertező falmezőben az ablak szárai mellett két-két függőleges bemetszés húzódik. A szegmensív felett egy kis indadíszes, a közepén rozettát magába foglaló mező látható. A többi ablak egyszerű, tagolt szalagkeretes, egyenes vonalú, frízes szemöldökkel. A kapu az utolsó axisban nyílik, szegmensíves, kertezése az első tengely ablakáéval megegyező. Felül erős kiülésű övpárkány húzódik.
Az első emelet tagolása: abbba. Az ablakok erős kiülésű könyöklője alatt indás könyöklődísz található. A rizalitok ablakait keskeny, sima törzsű korinthoszi pilaszterek keretezik, tagolt szalagkeret övezi a nyílásokat. Felettük egy tondóban fej látható, mely megtöri az egyenes vonalú szemöldökgerendát. A tondó mellett indadísz van. A többi ablak tagolt szalagkeretes, levéldíszes, lépcsősen kialakított gyámokon nyugvó, egyenes szemöldökpárkányuk van. Az emeletet egyszerű könyöklőpárkány zárja.
A második emelet tagolása is: abbba. Egyszerű, tagolt szalagkerettel övezett nyílások sorakoznak, hangsúlyos az ék alakú zárókő és az erősen kiugró, szalagszerű szemöldökpárkány. A középső három ablak enyhén kijjebb ugrik könyöklője alatt konkáv-konvex íves, tagolt kötény látható. A főpárkány gyámokkal tagolt, a középső három axisban ezek között a frízben indadíszítés található.

Állapotjelentések

2011.05.29 09:00 prozak01 állapot: 5 - pont: 6

Tökéletes állapotban van változatlanul a historizáló stílusú lakóház.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.009 km)
Lakóház (0.029 km)
Lakóépület (0.082 km)
Lakóépület (0.084 km)
Lakóház (0.084 km)
Lakóépület (0.085 km)
Lakóépület (0.115 km)