Grassalkovich-vadászlak

Monor Körzeti Földhivatal
Volt Grassalkovich-vadászlak (kastély), barokk, 1770 körül.
:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú földszintes épület.
Az utcai főhomlokzat közepén kissé előreugró rizalit: sávozott falkiképzés legömbölyített sarkokkal. Három félköríves keretelt ablak könyöklőpárkánnyal, váll- és zárókővel. Felettük fektetett ovális keretelt vakablak zárókővel. A két oldalsó homlokzati részen középen lizéna osztja ketté a homlokzatot; a két részben egy-egy keretelt záróköves szegmensívű ablak könyöklőpárkánnyal. Az ablakok felett táblás szemöldökmező cseppdíszekkel. A sarkok legömbölyítettek.
Végigfutó magas lábazat. A rizalit fölött manzárdtető: az utca felőli oldalán két oldalt egy-egy ablakkal.
Az udvari homlokzaton középen előreugró lépcsőház, nagy félköríves bejárata felett középen ovális fektetett, keretelt ablak, a homlokzat felületét kitöltő cseppes tábladísz ékíti. Kétszárnyas kovácsoltvas kapuzat. A lépcsőházban egykorú lépcső vezet a belső bejárathoz.
Az udvari homlokzat egyemeletes, két oldalán négytengelyes. Az emeleten szegmensíves ablakok (az utcai ablakokkal azonos kiképzésben), a földszinten szalagkeretes ablakok egyenes lezárással.
A baloldali homlokzat kéttengelyes. A jobboldali homlokzaton felülvilágítós egyenes záródású ajtó.

2015.01.14 17:15 janos.egresi állapot: 4 - egyéb

Látogatás dátuma: 2013.11.23, egy ismerősöm 2015.01.13-án jár arra, a külső, belső felújítást befejezték, kiváló állapotba került a kastély.

A kastély egy vállalkozás tulajdonában van, irodaként hasznosítják, előzetes egyeztetéssel megtekinthető.