Preobrazsenszka-templom

g.kel. templom
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Preobrazsenszka-templom, barokk, 1741-1746. Berendezés: áldozást előkészítő asztal, ikonosztáz, szertartás asztal, evangélium állvány, 18. sz. második fele és a 19. sz. eleje.
:
Fallal körülvett kertben álló, keletelt, egyhajós templom.
Főhomlokzat középtornya homlokzatát négy fejezetes falpillér tagolja. A falpilléreken alacsony timpanonnal koronázott teljes párkány.
Középen félköríves bejárat a nyitott előcsarnokba, e fölött kosáríves, csigás, zárköves, könyöklőpárkányos és köténydíszes kórusablak.
A homlokzat két oldalán 1-1 félköríves fülke, füzérdísszel, könyöklőpárkánnyal és bojtdíszes köténnyel.
A timpanon felett alacsony toronyablak, formái a kórusablakéit ismétlik. Kétoldalt csigásvégű volutásan ívelt oromfal, két szélén copf vázák.
A torony övpárkánya felett a toronytesten korinthoszi fejezetes sarokpilaszterek. Közöttük mind a 4 oldalon kosáríves, csigás díszű, kőkeretes harangablak, könyöklő mellvéddel. Háromtagú, óranyílásos főpárkány, felette kettős párnatagos sisak bádogborítással.
Az oldalhomlokzatokon és a nyolcszögzáródású szentélyen végig támpillérek sorakoznak, köröttük kosáríves, sarokkonzolos ablakok vasráccsal.
A déli oldalon vörös márvány keretelésű, füles, szegmensíves, csigás keretelésű szupraporta, ereszpárkánnyal.
A párkány fölött tört ívű kőkeretes fülke, benne a transzfigurációábrázoló freskó. A falban copf díszű sírtábla: Pleviczky Danilo archimandrita síremléke 1788-ból.
A torony alatti nyitott előcsarnokba kosáríves nyílás vezet. Az északi oldalon keskeny építmény, az egykori szószék feljárata számára.
A háromoldalú szentélyen a hét támpillér között faragott kő fülke, tört ívű, benne kálváriát ábrázoló freskó.

A templom újrafestve. Be most sem lehet jutni.
Most néztem, van telefonszám, talán valahogy mégis megnézhető:Telefon:(26) 310 554