Blagovesztenszka-templom

g.kel. templom
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Blagovesztenszka-templom, barokk, 1752. Építette: Mayerhoffer András. Kapuja felett freskó, 18. sz. Berendezés: ikonosztáz, oltárasztal, áldozást előkészítő asztal, támaszkodó székek, 18. sz. közepe.
:
Keletelt, középtornyos, egyhajós barokk templom.
Oldalhomlokzatról átfutó egytagú főpárkány, alatta három mező. A középmezőt dór lizénák szegélyezik, közöttük a főkapu és a felette lévő kórusablak nyílása. Barokk, faragott kapuszárnyak.
Főkapu kétoldalt kiforduló lizénák fogják közre, csigás fejezettel és virágfüzérekkel, gyümölcsfüzérekkel.
Törtívű kapuszemöldök felett ívelt és domborodó rokokó cartouche-sal díszített párkány.
A kapuzat párkányán hasonlóan ívelő fonadékmellvédes kőerkély, erre nyílik a kórusablak. Záradéka felett vak ökörszem, e felett íves szemöldökpárkány.
Oldalsó mezőkben 1-1 hullámos zárású ablaktükör.
Torony a főpárkány felett, két emeletsorral kiemelkedik, vázákkal díszített volutás oromfal fogja közre. A torony osztópárkánya alatt két falpillér között félköríves ablak. Az osztópárkányon 1-1 kő obeliszk. A négy, zárkövekkel díszített, félköríves toronyablakok előtt fonadékmellvédes kőerkélyek. Ión fejezetes toronysarokpillérek. Óranyílásos főpárkány felett párnatagos gúlasisak.
Oldalhomlokzatot páros lizénák tagolják 4 mezőre. Minden mezőben egy kosáríves záradékú és egy ökörszem ablak.
A földszinten erősen tagozott füles kőkeretes kapu, rozettás zárókő, mellette füles, kőkeretes ablakok. Díszesen faragott barokk kapuszárnyak, eredeti vasalás. A kapu mellett a lábazatban mélyített gyertyafülke, fölötte vörös márvány sírkő. Kapu felett ívelt, kontyolt stukkókeretben freskó: Szt. Konstantin és Szt. Ilona.
Alaprajz: egyhajós, szögletes, lemetszett, egyenes szentélyzáródás.
Cseréptető.

A templom nagyon szép állapotban van. A falon néhány helyen tapasztalható festék hiány. Az is igen kicsi mértékben.

Pestis kereszt (0.010 km)
Rimszky-ház (0.025 km)