Római katolikus templom és Nep. Szt. János szobor

Vác Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, barokk, 1775-1778. Berendezés: szószék, orgona, Nepomuki Szt. János-szobor, 18. sz. Főoltár faépítménye klasszicista, szobrait Dunaiszky Lőrinc készítette.
külső leírás:
Homlokzati tornyos, É-D-i tájolású, későbarokk templom. Ny-i homlokzata hármas tagolású, az emeletes torony kilépése a homlokzat kidomborodása miatt nem szembetűnő. A volutás oldalrészekben két-két ablak. A felső kettő szegmentíves, zárókővel. A templom félköríves főbejárata a homlokzat közepén. Felette nagyméretű, szegmensíves, záróköves ablak. a torony első emeletén elöl ovális ablak, zárókővel. A 2. em. mindegyik oldalán 1-1 félköríves ablak. Mindkét em.-en sarokpilaszter kiképzés, a felső korinthoszi fejezettel. Erőteljes párkányok az emeletek között. egészen fent órapárkány. Bádog lemezzel fedett tört vonalú sisak. A hosszfalak kettős falsávkiképzéssel, 3-3 szegmensíves ablakkal. A szentély nem sokkal keskenyebb, mint a hajó. A diadalív külső sarka lekerekített, egyemnes záródással. Falsávokkal osztott oldalain 1-1 ablak. A szentély mind élszaki, mind déli oldalán egyformán kiképzett ablakkal és nyugati bejárattal ellátott sekrestye, szalagtagos, kőkeretes ablakokkal. A templom asztalosszerkezetei 19. sz-iak, a rácsok neobarokkok. A templomtestet nyeregtető fedi.

Mészkő Nep. Szt. János szobor
:
Homlokzat előtti tornyos, E-D-i tájolású, későbarokk templom. Nyugati homlokzata hármas tagolású, az emeletes torony kilépése a homlokzat kidomborodása miatt nem szembetűnő. A volutás oldalrészekben két-két ablak felső kettő szegmentíves, zárókővel. A templom félköríves főbejárata a homlokzat közepén.
Felette nagyméretű, szegmensíves, záróköves ablak.
A torony első emeleten elől ovális ablak zárókővel. A második emelet mindegyik oldalán egy-egy félköríves ablak. Mindkét emeleten sarokpilaszter-kiképzés, a felső korinthoszi fejezettel. Erőteljes párkányok az emeletek között. Egészen fent órapárkány. Bádog lemezzel fedett hagymasisak.
A hosszfalak kettős falsáv kiképzéssel, három-három szegmensíves ablakkal. A szentély nem sokkal keskenyebb, mint a hajó.
A diadalív külső sarka lekerekített, egyenes záródással. Falsávokkal osztott oldalain egy-egy ablak.
A szentély mind északi, mind déli oldalán egyformán kiképzett ablakkal és nyugati bejárattal ellátott sekrestye, szalagtagos, kőkeretes ablakokkal. A templom asztalos szerkezetei XIX. századiak, a rácsok neobarokkok. A templomtetőt nyeregtető fedi.

Szép rendezett téren áll a jó állapotú templom