Püspöki székesegyház

r.k. székesegyház
Vác Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Püspöki székesegyház. A késő barokk, 1760-ban F.A. Pilgram tervei alapján elkezdett templomot Isidore Canevale tervei szerint építették meg kora klasszicista stílusban 1761-1770 között, Oswald Gáspár vezetésével. Kupolafreskója Maulbertsch alkotása,
külső leírás:
Kis mesterséges dombon szabadon álló, szürke naszályi mészkőből épült egyhajós, kereszthajós székesegyház egyenes záródású szentéllyel, négyezeti kupolával. Főhomlokzatán a két torony között levő, 6 korinthoszi oszloppáros előcsarnokk dominál. A fogrovat- és konzoldíszes párkányzat feletti súlyos attikán Bechert József helyi szobrász 6 szobra (balról jobbra haladva Szt Péter, Szt Pál, Szűz Mária, Szt. József, János és Jakab apostol) látható. A szobrok mögött a tornyokat összekötő, konzoldíszes falmezőhúzódik törpeballuszteres koszorúpárkánnyal. Ugyanilyen ballusztrád koronázza a hasábos, óraszámlappal ellátott tornyok tetejét is. az előcsarnok falán, az ajtók felett téglalap és kör alakú stukkódomborművek láthatók, melyek Migazzi Kristóf címerét és evangéliumi jeleneteket ábrázolnak.a tambur nélküli, laposan szétterpeszkedő kupola lanternáját 8 félköríves ablak tagolja, közöttük korinthoszi fejezetű pilaszterekkel, felettük copf füzérdísszel. Efölé még egy kisebb kupola borul, tetején rézgömbbel, és kereszttel. A tagolatlan apszis közepén tympanonos oromzatú, újabban épített kriptalejárat nyílik. A déli oldalhajót két nagy, félköríves ablak töri át. Az északi oldal kialakítása ezzel egyezik, egyébként itt nyílik a sekrestye.
:
Kis mesterséges dombon álló, szürke naszályi mészkőből épült egyhajós, kereszthajós székesegyház egyenes záródású szentéllyel, négyezeti kupolával.
Főhomlokzatán a 2 torony között lévő, 6 kronosztikonos oszloppáros előcsarnok dominál. A faragott és konzoldíszes párkányzat feletti súlyos attikán Bechert József helyi szobrász 6 szobra (balról jobbra haladva Szt. Péter, Szt. Pál, Szűz Mária, Szt. József, János és Jakab apostolok) láthatók.
A szobrok mögött a tornyokat összekötő konzoldíszes falmező húzódik törpeballuszteres koszorúpárkánnyal. Ugyanilyen ballusztrád koronázza a hasábos, óraszámlappal ellátott tornyok tetejét is.
Az előcsarnok falán, az ajtók felett téglalap és kör alakú stukkódomborművek láthatók, melyek Migazzi Kristóf címerét és evangéliumi jeleneteket ábrázolnak.
A tambur nélküli, laposan szétterpeszkedő kupola lanternáját 8 félköríves ablak tagolja, közöttük khorintoszi fejezetű pilaszterekkel, felettük copf füzérdísszel. E fölé még egy kisebb kupola borul, tetején réz gömbbel és kereszttel. A tagolatlan apszis közepén timpanonos oromzatú, újabb épített kriptalejárat nyílik.
A déli hajót két nagy, félköríves ablak töri át.
Az északi oldal kialakítása ezzel egyezik, egyébkén itt nyílik a sekrestye.

Az előcsarnok oszlopainál már megfigyelhető némi anyagpusztulás. A belső térben is akadnak kopott részletek. Most lenne érdemes megfogni ezeket, hiszen kis költséggel visszaállítható volna még a példás állapot.

Diadalív (3.787 km)