Megújulásunk támogatója:  

Szeminárium; gimnázium

azonosító:
7514
törzsszám:
7426
szélesség (lat):
N 47° 46,511'
hosszúság (lon):
E 19° 7,853'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Egyéb építmény
eredeti főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
eredeti típus:
főiskola
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
3777
település KSH kódja:
24934
földhivatal:
Vác Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Gimnázium, volt szeminárium, barokk, 1777-1787. Emelettel és oldalszárnyakkal bővítve 1925-1926-ban.
külső leírás:
A Konstantin tér és a Múzeum u. sarkán álló U alakú, kétemeletes, sarkain 3 emeletessé alakított copf épület. A régi állapotban erőteljes övpárkány húzódott az első emelet födémmagasságában, és háromrészes főpárkány zárta le. Két-Két háromtengelyes rizalit osztja öt részre. (4+3+6+3+4 ablakritmussal) A rizalitokban a földszinti rész sávozott volt. Középen kosáríves kapu, egy-egy ablakkal. A falsávok között álló földszinti ablakok egyszerű szalagkeretben, fölöttük copf, táblás dísz. Az emeleten a rizalitban nagy, félköríves záródású, záróköves ablakok, lizénák közt. a többi simakeretezésű ablak alatt téglányalakú tábla, fent egyenes szemöldökpárkány. Migazzi-címer.
:
A Konstantin tér és Múzeum utca sarkán álló u alakú, kétemeletes, sarkain háromemeletessé átalakított copf épület.
A régi állapotban erőteljes övpárkány húzódott az első emelet födémmagasságában és háromrészes főpárkány zárta le. Két-két háromtengelyes rizalit osztja öt részre, 4-3-6-3-4 ablakritmussal. A rizaliokban a földszinti rész sávozott volt.
Középen kosáríves kapu egy-egy ablakkal. A falsávok közt földszinti ablakok egyszerű szalagkeretben, fölöttük copf táblás dísz. A emeleten a rizalitban nagy , félköríves záródású, záróköves ablakok lizénák közt. A több sima keretelésű ablak alatt téglányalakú tábla, fent egyenes szemöldökpárkány.

Állapotjelentések

2018.01.31 14:02 klo állapot: 4 - pont: 11

A homlokzatokon minimális hibák, de a felső párkány egy szakasza omlik: dicséretes módon ezt a részt elkerítették. Jó állapot, erős négyes.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.115 km)
Lakóház (0.126 km)
Lakóház (0.129 km)
Lakóház (0.134 km)