Curia Szálló

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Szálló
Szálló
Vác Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szakorvosi rendelő, földhivatal, volt Curia Szálló, középkori eredetű. Átalakítva barokk stílusban a 18. sz.-ban. Homlokzata eklektikus, 1870 körül.
külső leírás:
Egyemeletes épület, emelete eklektikus homlokzatú, a források szerint a korábbi barokk emeletet lebontották, és helyette már 1870 körül a mai homlokzatot alakították ki.
Falkutatás nem történt, a forrás így nem igazolható, avagy cáfolható.
A kőkeretes kosáríves kapu barokk. A földszinti, vakolatkeretezésű ablakok között ma sávos architektúra van. Az emelet az említett eklektikus kialakítású. A fiókos dongafedésű kapualjban a keleti oldalon befalazott kő: 1520 évszámmal.
A kapualjtól keletre lévő helyiségeket kolostorboltozat és poroszsüveg boltozat fedi. Ablakainak asztalos szerkezete 20. századi.
A kapualj nyugati falában félköríves kőkeretes pinceajtó. A lépcsőház 19. sz. közepe-vége. A kapualjtól nyugatra lakás, fiókos donga és poroszsüveg boltozattal.
Az emeleten síkfödémes helyiségek vannak.
A ház másik fele a Káptalan utca felől közelíthető meg. Itt van a Földhivatal bejárata. A homlokzat szögben törik a saroktól harmadik-negyedik tengely között. Utána jön a ház eredeti bejárata a mai négyesosztású ablak helyén.
A kapuív belülről látszik. A mai bejárat keskeny, harántdongás helyiségben van. Földszinten másutt síkfödém van, a lépcsőház egészen újkori.
Az udvari homlokzat egykor mindkét szinten nyitott árkádíves folyosó volt.
Mai befalazásában értéktelen asztalos szerkezetek vannak. Az udvari kőkonzolos, vasrácsos folyosó 19. századi.

A korábbi "Curia" szót száműzték a homlokzatról, jött helyette Sajdik. Egyébként az épület továbbra is jó állapotban van.