Latinovits-Bottlik-kúria

Vác Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nevelőotthon, volt Latinovits-Bottlik-kúria, barokk, 18. sz. Bővítve a 19. sz. első felében klasszicista stílusban, majd 1953-1957-ben.
külső leírás:
Részben fallal körülvett kertben szabadon álló, átriumot körülvevő, fszt-es, négyszög alaprajzú épület. A 4+1+4 tengelyes főhomlokzat közepén rizalit, egyeneszáródású ajtó. Kétoldalt a fal lizénákkal mezőkre osztva, ezekben egyszerű ablakok, magas lábazat. A falsávokkal tagolt jobboldali homlokzat 7a-b-5a beosztású (a - egyszerű ablakok, b - félköríves kapu, kétoldalt 1-1 toszkán pilaszterrel keretezve, háromrészes párkánnyal és attikával.) A széles sík mennyezetű kapualj az udvarhoz félkörívesen kapcsolódik. A baloldali homlokzatot is falsávok tagolják, a régi ablakok mellett újabb koriak is. A délnyugati szárnyon újabbkori nyílászárók. Az udvari szárnyon félköríves ablakok és ajtók. a dél-nyugati szárny sarkán átépített egykori víztorony. a kertben romos, kőből épült dongaboltozatos kápolna. Újabbkori melléképületek.
Cementlábazat fölött vizesedés, a parketta felpúposodott.

Az épület állapota továbbra is kifogástalan.