Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
757
törzsszám:
15527
szélesség (lat):
N 47° 30,138'
hosszúság (lon):
E 19° 3,716'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
29355
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Kétemeletes, romantikus ház, 1860 körül.
:
Zártsorú beépítésű, keleti tájolású, négyszögletes udvart É-K-D-ről közrefogó U alaprajzú, két emeletes, historizáló lakóház.

Külső: Homlokzata 7 axis szélességű. Földszintjén félköríves lezárású, szalagkeretes, keskeny nyílások sorakoznak, melyek az alacsony lábazattól indulnak. A széles, középső kapu egy enyhén előreugró falsávban áll, félköríve körül kváderezett vakolatsáv húzódik. E felett középen egy oroszlánfejes gyámkő van, melyre -és még két konzolra- az első emelet kis, konvexen előreugró, vasrácsos erkélye támaszkodik. A földszintet fogrovatos osztópárkány választja el az első emelettől.
Az első emelet ablakai tagozott szalagkeretesek, félköríves záródásúak, rozettasoros keretezéssel és palmettás konzolokon nyugvó, erős kiülésű, egyenes vonalú szemöldökpárkánnyal. A nyílások feletti ívmezőkben az ívre támaszkodva egy-egy szárnyas, harsonázó géniusz látható. Kiugró könyöklőpárkányuk alatt griffes domborműves mellvéddísz van. A középső nyílás az erkélyajtó. Ez kissé szélesebb, igen enyhén előreugrik. Kanellurázott korinthoszi féloszlopokon nyugvó, tagozott szalagkeretes félkörív zárja, e felett egyenes vonalú, fogrovatos, fonatdíszes frízű szemöldökpárkány húzódik. Az ívmezőkben a harsonázó géniuszok láthatóak. Az emeletet keskeny, fonatdíszes övpárkány zárja.
A második emeleten egyenes záródású ablakok láthatóak, rozettás szalagkeretezéssel. Gyámokon nyugvó, egyenes vonalú, erős kiülésű szemöldökgerendájuk van, alatta stilizált díszítés látható. Az ablakok könyöklője alatt keskeny, fonatdíszes szalag húzódik végig az emeleten. Az erős kiülésű, fogrovatos főpárkány a széleken és az ablakok között páros gyámokkal tagolt. A vakolat sima, narancsszínű.

Állapotjelentések

2010.12.05 14:39 rlevente állapot: 4 - pont: 7

Messziről nézve szép, de közelről látszik, hogy a kapu és a lábazat eléggé megviselt és a ház baloldalt fölül is ázik.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

iskola (0.029 km)
Lakóépület (0.045 km)
Lakóház (0.050 km)
Lakóház (0.064 km)
Lakóház (0.068 km)
Lakóház (0.078 km)
Lakóház (0.084 km)