Sturm Ferenc-nyaraló

egyéb lakóház
nyári lak
egyéb lakóház
Vác Körzeti Földhivatal
Volt Sturm Ferenc-nyaraló, épült 1889-ben, Ybl Miklós tervei szerint, eklektikus. Lakások, iroda.
külső leírás:
U alakú, fszt-es +tetőtérbeépítéses (az utcafronton ) nyeregtetős, oromzatos épület. Az utcai front egytraktusos, magas lábazat, sima téglafal. A háromszögletű, lépcsőzetes lezárású oromzatban ablak, alatta hangsúlyos kapu. Díszesen faragott keret, két konzolon nyugvó párkány, felette oromzat. A nyugati oldalon, a kert felé egytraktusos, fszt-es, félnyeregtetős oldalszárny tapad a szomszédos épület tűzfalához, végén a kert felé beforduló, oromzatos homlokzatvégződéssel. A keleti oldalon alacsony, félnyeregtetős beépítésben fészersor, mellékhelyiségek találhatók. Ebből a sorból emelkedik ki az egykori víztorony (?) tornya.
A kert két oldalát téglafalkerítés határolja, oszlopokkal, ívekkel átboltozva.
A kert déli, dunai oldalán lépcsőn lehet lejutni a csónaktároló pincébe. A magas támfalon korlát van. A kertben az egykori szökőkút talapzata. az utcai oldalon palafedés, a kerti oldalon hornyolt cserép.
állapot leírása:
Az udvari oldalon több helyen beázás volt. A tersz keramitburkolata sérült, veranda ólomüveg ablakai sérültek.

Továbbra sincs változás, meglehetősen magára hagyottnak tűnik. A lábazati kövezés még kitart, de az egész felújítás után kiált.

Dózsa Gy. út (1.574 km)