Migazzi-kastély

Vác Körzeti Földhivatal
R.k. Szeretet otthon, volt Migazzi-kastély, barokk, 1766-1774. Tervezte: Isidore Canevale.
külső leírás:
Későbarokk, egyemeletes kastély, téglány alaprajzzal, manzárdtetővel. DK-i sarkán kerek bástya. D-i homlokzat, a főhomlokzat a Dunára néz, középső 3 tengely előtt oszlopos vasrácsos erkély, amelynek oszlopait később, 1824-ben árkádívekkel körbefalazták. Az osztópárkány alatt a fszt-en sávos vakolatarchitektúra, kőkeret nélküli nyílásokkal, ablakokkal. Az erkély alatti egykori ajtók nagy részét már felszámolták, ablakká építették át. A Ny-i rövid homlokzaton 3 ablak. a parkra néző, É-i homlokzat 11 tengelyes, középső 5 tengelyét a fszt-en egykor nyitott árkádívek alkották. Felette az emelet többi, egyenes záródású ablakától eltérően félköríves záradékú nyílások találhatók. a fszt-en a korábban leírt sávos architektúra látszik. a kastélyhoz K felé hozzáépített egykori istállót 1977-ben átalakították, tetőterében szobákat létesítettek. A barokk tervvel (1779) ellentétben ma a kastély képe koraklasszicista vonásokat hordoz.

Díszkapu: A régi homlokzattal egy vonalban romantikus átalakítással, vélhetően az eredeti helyén.

Impozáns épület kisebb felületi hibákkal. Bemenni ugyan nem tudtam, de a portás tájékoztatása szerint volna rajta felújítani való. A kerítésfal nagyon vizes, szakad le róla a festés.

Dózsa Gy. út (0.652 km)