Múzeum

Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Múzeum, 14. sz.-i palotaszárny falainak felhasználásával épült eklektikus stílusban 1884-ben. Homlokzatán gótikus csurgókút. Udvarán gótikus pince 1479-ből.
:
A királyi palota dunai homlokzatán középen lévő kaputoronytól É-ra "L" alakú (É-Ny-i palota) épület állt, az udvari homlokzata előtt egykor emeletes folyosóval. Az utcai homlokzaton 1400 körül készült falifülke maradványai.
Az épület É-i szárnyát a XVIII. században uradalmi magtárrá alakították át. Ekkor épült a jelenleg is meglévő fiókos dongaboltozatos pincéje, amelynek (ma már elbontott) ajtaján 1762-es évszám van. Az épületet 1895-ben lakóházzá alakították át, pincéjének hátsó, K-i szakaszát elbontották. Az épület ekkor kapta mai jellegtelen külsejét. Jelenleg az MKM restaurátor műhelye és raktárai találhatók az épületben.
Az uradalmi épülethez tartozó kertben - ami azonos a királyi palota kertjével - az 1993-98 között régészeti kutatások folytak.
A kertből ismertek: a dunai kerítőfal és a teraszokat tartó támfalak maradványai, ásott kutak az Anjou- és Zsigmond-korból. Az utóbbi időszakból egy díszkút alapozása is előkerült. Ismert egy Mátyás-kori terazzo-padlós épület maradványa is, amelynek ma is meglévő pincéjének homlokzati zárókövén 1479-es évszám látható.

Nagyszerű állapot, látványos rekonstrukció. Természetesen lehetne folytatni a kutatást és a helyreállítást is, de most ez van.